Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Καμπανάκι για Άλπεις- ανακάμπτουν οι πάγοι στην Αρκτική

Καμπανάκι για Άλπεις- ανακάμπτουν οι πάγοι στην Αρκτική

0
Διαφήμιση

Η Αρκτική μπορεί να «πάγωσε» αλλά οι Άλπεις λιώνουν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα οι παγετώνες τους να συρρικνώνονται συνεχώς, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Πάολο Γκαμπριέλι του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», βρήκαν μια αρχαία πευκοβελόνα σε ένα πυρήνα πάγου στην κορυφή του όρου Όρτλες των Ιταλικών Αλπεων, σε βάθος 80 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του παγετώνα. Ο Άλτο ντελ Όρτλες είναι ο ψηλότερος παγετώνας των ανατολικών Άλπεων σε υψόμετρο 3.900 μέτρων.

Η χρονολόγηση με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα έδειξε ότι η βελόνα από το ευρωπαϊκό αγριόπευκο είχε ηλικία 2.600 ετών και είχε διατηρηθεί ανέπαφη μέσα στον στερεό πάγο, ο οποίος δεν είχε λιώσει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια. Η ανακάλυψη -που έγινε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την εύρεση το 1991 της παγωμένης μούμιας του Ότζι του Ανθρώπου των Πάγων- δείχνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι εδώ και τουλάχιαστον 5.000 χρόνια (όταν ο Ότζι πέθανε) οι Άλπεις ήσαν συνεχώς παγωμένες, όμως πλέον λιώνουν με ταχύ ρυθμό.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η τρέχουσα άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε μεγάλα υψόμετρα των Άλπεων ξεπερνά τις φυσιολογικές συνθήκες κρύου που επικρατούσαν επί χιλιάδες χρόνια, κάτι που αντανακλάται στη συνεχιζόμενη ταχεία συρρίκνωση των παγετώνων σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Πάολο Γκαμπριέλι.

Από την άλλη, μια θετική εξέλιξη είναι η ανακοίνωση των επιστημόνων πως παρατητείται σημαντική και μάλλον αναπάντεχη αύξηση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα, αν και η έκταση της παγοκάλυψης των βορείων υδάτων παραμένει ακόμα σχεδόν η μισή από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Τα στοιχεία του δορυφόρου Cryosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που παρακολουθεί την κατάσταση των πάγων στη Γη, δείχνουν ότι φέτος τον Οκτώβριο ο όγκος του επιπλέοντος πάγου στα αρκτικά νερά αυξήθηκε κατά 50% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Τον Οκτώβριο του 2013 οι πάγοι του Αρκτικού ωκεανού κάλυπταν μια έκταση περίπου 9.000 κυβικών χιλιομέτρων, έναντι 6.000 κυβικών χιλομέτρων τον περυσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Οι αρκτικοί πάγοι, εκτός από την μεγαλύτερη έκτασή τους, είναι φέτος επίσης κατά 20% (περίπου 30 εκατοστά) παχύτεροι σε σχέση με πέρυσι.

Οι κλιματολόγοι θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για μια πρόσκαιρη ανάκαμψη των πολικών πάγων, καθώς στην Αρκτική έχουν παρατηρηθεί δραματικές μεταβολές κατά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι έως τώρα παρατηρήσεις των δορυφόρων και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που κυκλοφορούν στα αρκτικά νερά, δείχνουν μια μακροπρόθεσμη τάση μείωσης τόσο του πάχους των πάγων που επιπλέουν, όσο και της έκτασής τους, εδώ και περίπου 40 χρόνια.

«Τα 9.000 κυβικά χιλιόμετρα που μετρήσαμε τον Οκτώβριο, είναι πολύ λιγότερα από τα 20.000 κυβικά χιλιόμετρα στις αρχές της δεκαετίας του ΄80», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Σέφερντ του University College του Λονδίνου. Πρόσθεσε πάντως ότι η πρόσφατη αύξηση των πάγων δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Διαφήμιση