Αρχική Ειδήσεις Η “Πύλη των Ελεφάντων” στα χρόνια της ντροπής

Η “Πύλη των Ελεφάντων” στα χρόνια της ντροπής

0
Διαφήμιση

Το νέο βιβλίο του Κώστα Δούκα “Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ. Πρόκειται για μια (μυθ)ιστορία, όπου όλα τα αφηγούμενα γεγονότα και τα πρόσωπα είναι αληθινά. Η “ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ” αρχίζει από την γερμανική κατοχή και καταλήγει στην σύγχρονη κατοχή της Ελλάδας από την τρόϊκα, κατοχή που εκπορεύεται από τον ίδιο γεωπολιτικό χώρο του 1940.

Το βιβλίο αφηγείται την ζωή ενός παιδιού, που γεννιέται και μεγαλώνει στην καρδιά του Β΄παγκοσμίου πολέμου και βιώνει δραματικά σε μια συνοικία της Αθήνας, τον Βύρωνα, την γερμανική κατοχή, την πείνα, την εξαθλίωση του δελτίου επισιτισμού, τον μαυραγοριτισμό, τις εκτελέσεις πατριωτών και, αφού γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της γερμανικής θηριωδίας των ναζί, στην συνέχεια ζει τις τραγικές συνέπειες του εμφυλίου σπαραγμού σε μικρογραφία γειτονιάς.

Μεγαλώνοντας, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον φτώχειας, στερήσεων και κακομοιράς, συμβάλλοντας στα επόμενα χρόνια, όπως όλοι οι Έλληνες, με δουλειά, αγώνες και θυσίες, στον γενικώτερο εθνικό στόχο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και στο στερέωμα των δημοκρατικών θεσμών.

Όταν τα πράγματα μπαίνουν, επί τέλους, σε μια σειρά, έρχεται η δικτατορία, γιά ν’ ακολουθήσει η μεταπολίτευση, οπότε αρχίζουν να μπαίνουν οι πρώτες βέσεις για το συστηματικό ξεπούλημα της χώρας, με την προοδευτική κατρακύλα και την εκτεταμένη διαφθορά του δημοσίου βίου, που οδήγησαν την χώρα, ύστερα από 70 χρόνια, στο σημερινό κατάντημα και σε μια νέα κατοχική δυσπραγία του λαού, με διαγραφόμενη την εθνική καταστροφή.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Αυτό είναι ίσως η έκπληξη που επιφυλάσσει ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου του.

Διαφήμιση