Αρχική Καταστροφές Φυσικές καταστροφές: στα 130δις δολάρια το κόστος για τις υλικές ζημιές

Φυσικές καταστροφές: στα 130δις δολάρια το κόστος για τις υλικές ζημιές

0
Διαφήμιση

Οι θάνατοι από τις φυσικές καταστροφές διπλασιάστηκαν μέσα στο 2013, με τον τυφώνα Χαϊγιάν να καταγράφεται ως το πιο φονικό ακραίο φαινόμενο της χρονιάς που τελειώνει, ωστόσο το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες μειώθηκε κατά σχεδόν το ήμισυ, φθάνοντας τα περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος Swiss Re.

 Ο τυφώνας Χαϊγιάν –ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ο οποίος έπληξε τις Φιλιππίνες τον Νοέμβριο– ήταν η φυσική καταστροφή που προκάλεσε το μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές φέτος, με περισσότερους από 7.000 θανάτους.

Η Swiss Re επισημαίνει ότι παρά το γεγονός αυτό το κόστος για τους ασφαλιστές ενδεχομένως να είναι μικρό, διότι λίγοι μόνον από τους πληγέντες είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι συνολικές απώλειες σε ζωές το 2013 από καταστροφές ανήλθαν σε περίπου 25.000 από 14.000 που ήταν έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, το κόστος από τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν μειώθηκε, στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια από 196 δισεκ., ενώ το κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών από τις διεκδικήσεις απέναντί τους εκτιμάται στα 44 δισ. δολάρια, από 81 δισ.

Φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες στην ανατολική Ευρώπη τον Ιούνιο –η δεύτερη ακριβότερη τέτοια φυσική καταστροφή στα χρονικά του ομίλου– είχαν τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημίες.

Το κόστος των καταστροφών από τις πλημμύρες στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ανήλθε σε 18 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων οι ασφαλισμένες ζημίες υπολογίστηκαν στα περίπου τέσσερα δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη καταγράφηκαν επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως σφοδρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τη Γαλλία και τη Γερμανία τον Ιούλιο και παλιρροϊκά κύματα που σημειώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι πλημμύρες στην Αλμπέρτα του Καναδά τον Ιούνιο προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες περίπου δύο δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Διαφήμιση