Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Έργα ύψους 3,1δις για το περιβάλλον και το κλίμα προβλέπει το ευρωπαϊκό...

Έργα ύψους 3,1δις για το περιβάλλον και το κλίμα προβλέπει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE

0
Διαφήμιση

Στα 3,1 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του επόμενου προγράμματος LIFE, για τη χρηματοδότηση έργων που υλοποιούν δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς στους τομείς του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

 «Το LIFE είναι ένα μικρό αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο και δημοφιλές χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια χρηματοδοτεί έργα για το περιβάλλον και το κλίμα. Μεταξύ άλλων ενισχύει οικονομικά το Natura 2000, το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών. Ψηφίσαμε επομένως για τη συνέχιση και την ενίσχυση του προγράμματος», όπως δήλωσε η JuttaHaug, εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι μικρότερος σε σχέση με ό,τι ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζει σαφή αύξηση σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό ύψους 2,2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε η JuttaHaug. «Συνοδεύεται από νέα καθήκοντα και προκλήσεις: ένα ξεχωριστό υπο-πρόγραμμα που αφορά τη δράση για το κλίμα, τα νέα από κοινού χρηματοδοτούμενα ‘ολοκληρωμένα έργα’ και περισσότερες προκλήσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης». Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς του Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης περισσότερα κονδύλια για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.

Στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος LIFE, τα έργα θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση βάσει της ποιότητάς τους και των δυνατοτήτων τους για επίδειξη -ένα σύστημα πιο διαφανές από το σημερινό. Επί του παρόντος ένα μέρος των επιδοτήσεων δίνεται ενδεικτικά σε κάθε κράτος-μέλος. Αντ’ αυτού, εισάγονται πλέον μέτρα με στόχο να βοηθήσουν τις χώρες και τις περιοχές με χαμηλό ποσοστό επιλεξιμότητας να παρουσιάσουν έργα καλύτερης ποιότητας.

Διαφήμιση