Αρχική Ειδήσεις Έρευνα ΙΕΝΕ: οι επενδύσεις δεν θα φέρουν θέσεις εργασίας στον τομέα της...

Έρευνα ΙΕΝΕ: οι επενδύσεις δεν θα φέρουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας

0
Διαφήμιση

Το θετικό κλίμα στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα των επενδύσεων στην συγκεκριμένη αγορά δεν θα είναι θετικό για τον τομέα της απασχόλησης συμπεραίνει έρευνα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 Οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ έως το 2020, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αντισταθμίζονται από τη μείωση που αναμένεται σε παραδοσιακούς κλάδους όπως η διύλιση και εμπορία πετρελαίου, οι λιγνίτες κλπ.

Πάντως, η απασχόληση στον τομέα της ενέργειας, παρά την κρίση των τελευταίων ετών, αυξήθηκε σημαντικά, από 82.059 άτομα το 2008 σε 93.630 το 2012. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι απασχολούμενοι στο ίδιο διάστημα σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 11.292 σε 32.354).

Αντίθετα, καταγράφεται σημαντική μείωση στον τομέα του πετρελαίου συνολικά (διύλιση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) από 30.487 σε 25.552 άτομα.

Για το διάστημα ως το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη, οι προγραμματισμένες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, τα δίκτυα φυσικού αερίου, στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντισταθμίζονται, ωστόσο, από την αναμενόμενη μείωση της απασχόλησης στη ΔΕΗ, καθώς και τη διύλιση και την εμπορία πετρελαίου λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ, με τον πρόεδρό του, Κ. Μίχαλου, να επισημαίνει ότι για να επενδυθούν νέα κεφάλαια στην ενέργεια, πρώτη προϋπόθεση είναι μια πραγματικά ελεύθερη αγορά, η οποία θα επιτρέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και να θεσπιστεί ένα ορθολογικό πλαίσιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών το οποίο θα είναι ελκυστικό για τους επενδυτές και θα διασφαλίζει εύλογες αποδόσεις στις επενδύσεις, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Απ’ την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα πετρέλαια του Πρίνου και πρόεδρος της Καβάλα Oil Β. Παππάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, εφόσον ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε, τόνισε ωστόσο, ότι οι διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς όπως μεταξύ άλλων είπε, η περιβαλλοντική άδεια για τη συγκεκριμένη γεώτρηση χρειάστηκε τρία χρόνια για να εκδοθεί και ο ΦΠΑ επιστρέφεται με καθυστέρηση ενός έτους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑδέσποτα σκυλιά σε ρόλο βοηθού για άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους
Επόμενο άρθροΔημιουργική Ευρώπη: ξεκινούν οι αιτήσεις επιδότησης πολιτιστικών φορέων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ