Αρχική Καταστροφές ΕΛΚΕΘΕ: το ναυάγιο του sea diamond χωρίς επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα...

ΕΛΚΕΘΕ: το ναυάγιο του sea diamond χωρίς επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης

0
Διαφήμιση

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του sea diamond, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης, καταλήγει σχετική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), που για έκτη χρονιά, πραγματοποίησε μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.

 Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, το 2013, βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.

Το ΕΛΚΕΘΕ, με αίτημα του τότε υπουργείου Ναυτιλίας, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό και με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here