Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Βαρσοβία: αποχώρησαν από την σύνοδο για το κλίμα οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις

Βαρσοβία: αποχώρησαν από την σύνοδο για το κλίμα οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις

0
Διαφήμιση

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησαν οι μεγάλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF), ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπουν την διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στην Βαρσοβία, επειδή «δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

Πρόκειται για μια απόφαση δίχως προηγούμενο, στο πλαίσιο των μεγάλων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι οργανώσεις και τα κινήματα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις τέσσερις γωνιές του κόσμου αποφάσισαν να κάνουν μια καλύτερη χρήση του χρόνου τους αποσυρόμενες από τις συνομιλίες στην Βαρσοβία», αναφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η διάσκεψη της Βαρσοβίας, η οποία θα έπρεπε να σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», συνεχίζουν η Greenpeace, η Oxfam, WWF, το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης Φίλοι της Γης, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων και η Διεθνής ActionAid.

«Παράλληλα με την υπαναχώρηση της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά και την έλλειψη σημαντικής βούλησης από άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έφτυσαν στο πρόσωπο αυτών που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, Κούμι Ναϊντού, σε ανακοίνωσή του.

Πάντως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος «πιστεύουμε σε αυτήν την διαδικασία, δεν εγκαταλείπουμε (…) αλλά η Βαρσοβία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Η διάσκεψη της Βαρσοβίας ολοκληρώνεται αύριο, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι οποίες αποσκοπούσαν στο να τεθούν τα θεμέλια της συμφωνίας που αναμένεται να συναφθεί το 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο.

Έπειτα από μια νέα νύχτα συνομιλιών στην διάσκεψη της Βαρσοβίας, η Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίνα Κόνι Χέντεγκααρντ εξέφρασε και αυτή σήμερα το πρωί την λύπη της για το γεγονός ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν».

«Δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με το Ντέρμπαν, θα πρέπει να προχωρήσουμε», προειδοποίησε αναφερόμενη στην διάσκεψη του ΟΗΕ το 2011 κατά την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στον στόχο να επιτύχει μια συμφωνία για το κλίμα στην διάσκεψη που θα διεξαχθεί το 2015 στο Παρίσι.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2 ότι η διάσκεψη αυτή για το κλίμα του 2015 στο Παρίσι «θα πρέπει να είναι μια διάσκεψη αποφάσεων, όχι γενικών συζητήσεων».

Απέναντι στην «απορρύθμιση του κλίματος», «αν δεν επέμβουμε μαζικά, η ανθρωπότητα δεν θα μπορεί πλέον ούτε να ζήσει», σημείωσε ο υπουργός την ώρα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Βαρσοβία όπου διεξάγεται η διάσκεψη για το κλίμα.

«Στην διάσκεψη της Βαρσοβίας θα ληφθούν, το ελπίζω, κάποιες θέσεις, θα υπάρξει και μια άλλη διάσκεψη (το 2014) στην Λατινική Αμερική και η μεγάλη διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα πρέπει να είναι μια διάσκεψη αποφάσεων κι όχι μια διάσκεψη γενικών συζητήσεων», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Κατά την διάσκεψη αυτή στο Παρίσι, η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να επικυρώσει μια παγκόσμια συμφωνία που θα είναι επίσης νομικά δεσμευτική για την μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Στην Βαρσοβία, ο Γάλλος υπουργός Ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν επέμεινε σήμερα η διάσκεψη που διεξάγεται στην πολωνική πρωτεύουσα να καταλήξει «τουλάχιστον» σε μια δέσμευση των διαφόρων κρατών να θέσουν σε αριθμούς τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν στην συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί στο Παρίσι το 2015.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτη Βουλή συζητείται την Τετάρτη το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας
Επόμενο άρθροΑνοίγει σήμερα τις πύλες της η 4η Διεθνής Έκθεση Economic Driving

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ