Αρχική Ειδήσεις Τυφώνας: αρχαίο μυθικό τέρας σύμβολο ακραίου καιρικού φαινομένου

Τυφώνας: αρχαίο μυθικό τέρας σύμβολο ακραίου καιρικού φαινομένου

0
Διαφήμιση

Η λέξη τυφώνας προέρχεται από το αρχαίο μυθικό τέρας που για τους Έλληνες ήταν η προσωποποίηση του ακραίου καιρικού φαινόμενου κατά πλήρη εικόνα και κίνηση.

 OΤυφών ή Τυφάων ή Τυφωεύς ήταν ένα γιγαντιαίο τερατώδες ον που γέννησε η Γη μετά την εξόντωση των γιγάντων. Πατέρας του ήταν ο Τάρταρος. Το μέγεθος και η δύναμή του ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα παιδιά της Γης. Ήταν μεγαλύτερος από όλα τα βουνά και το κεφάλι του έφτανε τα αστέρια. Τα ανοικτά του χέρια έφταναν από την Ανατολή ως τη Δύση. Στους ώμους του είχε εκατό κεφάλια δρακόντων. Το σώμα του μέχρι τη μέση έμοιαζε με άνθρωπο, αλλά απ’ τη μέση και κάτω είχε σώματα κουλουριασμένων φιδιών. Από τα μάτια του έβγαινε φωτιά και από τα κεφάλια του παντοειδείς κραυγές και συριγμοί. Επίσης το σώμα του το κάλυπταν φτερά. Στις μάχες του με τον Δία, ο Δίας νικήθηκε δυο φορές από το φοβερό τέρας. Κατά τονΗσίοδο αποτέλεσε την προσωποποίηση της ηφαιστειακής έκρηξης.

Η λέξη είναι διεθνής (Αγγλικά, typhoon). Ετυμολογικά, κατάγεται από την αρχαία ελληνική λέξη τυφός = καπνός, η θολούρα που δημιουργείται από την ισχυρή θύελλα.(Λέμε, εκνφίας άνεμος). Ο λατινικός χώρος την πήρε και την έκανεtyphonas με την έννοιαμεγάλος άνεμος. Αργότερα, οι Άραβες μετέτρεψαν τη λέξη σε tûfân και έτσι αυτή διέσχισε τον μουσουλμανικό κόσμο μέχρι τη Μαλαισία, όπου παρελήφθη από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και μετετράπη σεtufãoμε τη σύγχρονη έννοια. Υπάρχει και η αδύναμη  εκδοχή ότι  η λέξη προέρχεται από το κινεζικό 台风 (προφέρεταιtai fung΄και σημαίνειμεγάλος άνεμος) και την έφερε ο βενετός έμπορος Cæsar Frederick μετά από ένα ταξίδι του στην Κίνα.

Διαφήμιση