Αρχική Ειδήσεις Θεσσαλονίκη: τα μνημεία του δικτύου UNESCO στο επίκεντρο

Θεσσαλονίκη: τα μνημεία του δικτύου UNESCO στο επίκεντρο

0
Διαφήμιση

Την ανάδειξη των μνημείων της Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένα στο δίκτυο της UNESCO, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της συμπρωτεύουσας.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων προβλέπεται – μεταξύ άλλων- η εκτύπωση 20.000 δίγλωσσων χαρτών (σε ελληνικά και αγγλικά) με τα υπάρχοντα μνημεία τα οποία είναι άγνωστα (ως μνημεία της Unesco) ακόμη και στους Θεσσαλονικείς.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Στο διεθνή κατάλογο της UNESCO έχουν συμπεριληφθεί ως τώρα μνημεία και χώροι, που πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη.

Το 1988, δεκαπέντε μεσαιωνικά μνημεία, της Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ.Χ.) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος – 14ος αι.) εντάχθηκαν στον κατάλογο της Unesco ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ αυτών τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης (4ος – 5ος αι.), η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (4ος αι.), η βασιλική της Παναγίας Αχειροποίητου (5ος αι.), η βασιλική του Αγίου Δημητρίου (7ος αι.) , ο ναός της Αγίας Σοφίας (8ος αι.) και τα βυζαντινά λουτρά (14ος αι.).

Η Θεσσαλονίκη με τα προαναφερόμενα μνημεία, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων 304 πολιτιστικών σημείων του πλανήτη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Επιδημία» πρόωρων γεννήσεων στον πλανήτη εξαιτίας της φθαλικής ουσίας
Επόμενο άρθρο45 Ιρακινές επιχειρήσεις ταξιδεύουν 3.000 χλμ για να συναντήσουν ελληνικές εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ