Αρχική Ειδήσεις Συνάντηση υπουργού ΠΕΚΑ και WWF: επί τάπητος η περιβαλλοντική πολιτική της χώρας...

Συνάντηση υπουργού ΠΕΚΑ και WWF: επί τάπητος η περιβαλλοντική πολιτική της χώρας ενόψει της Ελληνικής προεδρίας

0
Διαφήμιση

Τις σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και την ανάγκη για αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διεθνούς ηγέτιδας δύναμης στις περιβαλλοντικές πολιτικές, συζήτησαν σήμερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι διευθυντές του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, Τόνι Λονγκ (Tony Long), και του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

 

Οι δυο εκπρόσωποι του WWF τόνισαν ότι η Ελληνική Προεδρία αποτελεί για τη χώρα και τους ευρωπαίους εταίρους μια ιδιαιτέρως σημαντική ευκαιρία επανεκτίμησης της υφεσιακής συνταγής της συνεχιζόμενης λιτότητας, αλλά και του συμβατικού οικονομικού μοντέλου που μοιάζει χρεοκοπημένο στο τρίπτυχο: οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία.

 «Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να θέσει τις βάσεις και το πλαίσιο για τον οραματικό στρατηγικό σχεδιασμό μιας νέας πορείας που στόχο θα έχει τον αναπροσανατολισμό της ΕΕ προς το πρότυπο μιας ζωντανής και ουσιαστικά βιώσιμης οικονομίας», δηλώνει ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF Τόνι Λονγκ. «Οι πολιτικές για καθαρή ενέργεια και για οικολογικά βιώσιμο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αποτελούν μεγάλες προκλήσεις τις οποίες πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και συνέπεια», συμπλήρωσε ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Σημαντικότερες από τις επείγουσες προτεραιότητες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Προεδρία είναι οι εξής:

  1. Ενέργεια και κλίμα: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να προωθήσει ένα δεσμευτικό και φιλόδοξο πλαίσιο για τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές έως το 2030. Το WWF καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει έναν δεσμευτικό στόχο ενεργειακής εξοικονόμησης για το 2030, παράλληλα με τη  θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου. Η Ελληνική Προεδρία έχει την ευκαιρία να αναδείξει την εξοικονόμηση ενέργειας σε μοχλό εξόδου από την κρίση.
  2. Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Χτίζοντας στις προηγούμενες εργασίες του Συμβουλίου, η Ελληνική Προεδρία έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει: α) την εισαγωγή ενεργειακών στόχων καθώς και στόχων αποδοτικής χρήσης των πόρων, β) την απαλοιφή περιβαλλοντικά επιβλαβών επιδοτήσεων από τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και γ) τις σχετικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  3. Θαλάσσια πολιτική και χωροταξία. Το WWF Ελλάς τονίζει την ανάγκη η Ελληνική Προεδρία να συμβάλει ώστε οι σχετικές ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό που θα διασφαλίσει την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων πόρων και την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ειδικότερα των θαλάσσιων περιοχών Natura. Επιπλέον, η Ελληνική Προεδρία αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση της βιώσιμης θαλάσσιας ανάπτυξης.

«Η Ελληνική Προεδρία θα κριθεί και στη θάλασσα και στις ακτές. Η οδηγία για τη θαλάσσια χωροταξία βρίσκεται στην ατζέντα της και μπορεί να αποτελέσει πεδίο δόξης λαμπρό, εάν επισφραγιστεί με ελληνικές παρεμβάσεις που προωθούν τον οικολογικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σχεδιασμό. Μπορεί όμως και να αποτελέσει στίγμα για τη χώρα, εάν ο θαλάσσιος πλούτος και η παράκτια ζώνη αντιμετωπιστούν χωριστά και αποκλειστικά ως πηγές για την εξάντληση φυσικών πόρων και τη δόμηση», τονίζει με έμφαση ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Διαφήμιση