Αρχική Ειδήσεις Νέος σταθμός της ΔΕΗ στη Ρόδο- έγκριση μελετών

Νέος σταθμός της ΔΕΗ στη Ρόδο- έγκριση μελετών

0
Διαφήμιση

Υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Ρόδο, προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ.

 

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάκα Στένη (Πίσω Κάμπος) της περιοχής Κατταβιάς, στη νότια Ρόδο, ενώ με την απόφαση εγκρίνονται και τα συνοδά έργα (υποσταθμός και νέα οδός πρόσβασης στις παράκτιες εγκαταστάσεις).

Ο νέος σταθμός θα έχει συνολική ισχύ 115,4 μεγαβάτ και θα χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ θα έχει και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά την υποβολή από τη ΔΕΗ στο ΥΠΕΚΑ νέας επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία καλύπτει τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί στην προηγούμενη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι, όπως αναδείχθηκε και κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, το έργο υποστηρίζεται θερμά από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία του νησιού.

Οι διαδικασίες για την κατασκευή του σταθμού έχουν ξεκινήσει από το 1990 και με τη σημερινή απόφαση γίνεται ουσιαστικό βήμα για την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου. Ο νέος σταθμός θα συμβάλλει καθοριστικά στην αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ρόδου και παράλληλα τη μείωση της λειτουργίας των παλαιότερων μονάδων του ΑΗΣ Σορωνής.

Διαφήμιση