Αρχική Ειδήσεις Κομισιόν: οι 4 τόποι που θα λάβουν το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κομισιόν: οι 4 τόποι που θα λάβουν το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

0
Διαφήμιση

Ορίστηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι πρώτοι τόποι που θα λάβουν το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EHL). Την επιλογή έκανε ανεξάρτητη επιτροπή επιλογής που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτό και τέσσερις τόποι είναι: το Carnuntum Archaeological Park, μια ρωμαϊκή, ανακατασκευασμένη περιοχή της πόλης Bad Deutsch-Altenburg της Αυστρίας, το μεσαιωνικό Great Guild Hall στο Ταλίν της Εσθονίας, το ηλικίας 100 ετών Peace Palace στη Χάγη, και το Κamp Westerbork, ένα στρατόπεδο διαμετακομιδής των ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στο Hooghalen, επίσης στις Κάτω Χώρες.

 Δεκαοκτώ επιπλέον κράτη μέλη, ανάμεσά του και η Ελλάδα, θα είναι επιλέξιμες να ορίσουν τόπους το 2014. Η Σουηδία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Κροατία δεν συμμετέχουν προς το παρόν, μπορούν όμως να το πράξουν αργότερα εφόσον το επιθυμούν.

Ο χαρακτηρισμός αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τόπους που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην επισήμανση της ευρωπαϊκής τους διάστασης, μέσω ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Απώτερος στόχος του EHL είναι η ενίσχυση της αίσθησης των πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα ορίσει επίσημα τους τόπους τον Ιανουάριο του 2014.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τον πολιτισμό, δήλωσε: «Συγχαίρω τους πρώτους τόπους για το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει τη δυναμική να καταστεί ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή προγράμματα της ΕΕ. Έχει έντονη εκπαιδευτική προοπτική, ιδίως για τους νέους, οι οποίοι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της σύνδεσής της με συμβολικούς τόπους. Αναμένουμε να λάβουμε περαιτέρω εξέχουσες αιτήσεις τα επόμενα χρόνια.»

Διαφήμιση