Αρχική Ειδήσεις Φυτέψτε το γραφείο… αυξάνει την παραγωγικότητα

Φυτέψτε το γραφείο… αυξάνει την παραγωγικότητα

0
Διαφήμιση

Μερικές γλάστρες στο χώρο εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζόμενων, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

 Η έρευνα βασίζεται στη θεωρία της «επανορθωτικής προσοχής» που ανέπτυξαν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, Ρέιτσελ και Στέφεν Κάπλαν.

Σύμφωνα με αυτήν, στις σύγχρονες μορφές εργασίας ο εγκέφαλος καταναλώνει πολύ ενέργεια που απαιτεί την άμεση προσοχή του εργαζομένου. Αυτή η πνευματική κόπωση αποκαθίσταται όταν σταματούμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες εργασίες.

Συνήθως αυτή είναι η δουλειά του ύπνου, ωστόσο όταν είμαστε στην εργασία μπορούμε να ανανεώσουμε την «άμεση προσοχή» μας μεταθέτοντάς την σε μια έμμεση ή άκοπη μορφή απασχόλησης. Η φύση είναι αυτή που παρέχει το είδος αυτό «περισπασμού» που μας απορροφά και μας ξεκουράζει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα «πείσουν» τους αρχιτέκτονες εργοδότες να θεωρήσουν τα φυτά του γραφείου ως ουσιαστικά εργαλεία ενίσχυσης της αποδοτικότητας στην εργασία και όχι ως διακοσμητικά χώρου προορισμένα για τα υψηλόβαθμα στελέχη.

«Η ματιά σε ένα φυτό λειτουργεί ως σύντομη, αλλά ανανεωτική, σύνδεση με τη φύση που ξεκουράζει τον εγκέφαλο και του δίνει ενέργεια για να συνεχίσει το έργο του» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η επανορθωτική δράση των φυτών περιγράφεται στη μελέτη “Restorative Elements at the Computer Workstation: A Comparison of Live Plants and Inanimate Objects With and Without Window View” που διενήργησαν Νορβηγοί επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροRe-think Athens: πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Επόμενο άρθροΤο αλάτι που κρύβουν τα φάρμακα ο νέος καρδιαγγειακός κίνδυνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ