Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού: ο Συνήγορος του Πολίτη βάζει φρένο σε οικοδομική δραστηριότητα

Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού: ο Συνήγορος του Πολίτη βάζει φρένο σε οικοδομική δραστηριότητα

0
Διαφήμιση

Την προστασία δασικής έκτασης ακόμα κι αν είναι ιδιωτική, αλλά και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος επιβάλλει η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης κτιρίων εστίασης και αναψυχής. Το σημείο βρίσκεται στη θέση Μαυρονέρι, της περιοχής Πλανητέρο Καλαβρύτων, εντός της ζώνης Γ’ του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και κοντά στην κοίτη του Αροανίου ποταμού.

 Η ανεξάρτητη Αρχή, μετά από αναφορά πολίτη, εξέτασε την υπόθεση και όπως επισημαίνει, στο συγκεκριμένο δάσος είχαν εγκριθεί, με εισηγήσεις του αρμόδιου Δασαρχείου, άδειες επέμβασης ήδη από το 1989 για τουριστική αξιοποίηση και το 1992 για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας εκτροφής πέστροφας. Επιπλέον, η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και ανήκει σε Ειδική Ζώνη Διατήρησης, ενώ μέρος της βρίσκεται εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι δεν είχαν τηρηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας και μετά την παρέμβασή του, το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών Καλαβρύτων ανακάλεσε τη συγκεκριμένη οικοδομική άδεια, λόγω υποβολής ανακριβούς τοπογραφικού διαγράμματος, μη χορήγησης απαιτούμενων εγκρίσεων επέμβασης από το Δασαρχείο Καλαβρύτων και μη οριοθέτησης του Αροανίου ποταμού, στην επίμαχη θέση.

Εξάλλου, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έκρινε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ειδική μελέτη επανεξέτασης της προστατευόμενης περιοχής και να ενταχθεί στο αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης του Δασαρχείου Καλαβρύτων, ανακάλεσε τις δύο εγκρίσεις επέμβασης που είχαν χορηγηθεί από τα αρμόδια όργανα της πρώην νομαρχίας Αχαΐας, λόγω παραβίασης των σχετικών περιβαλλοντικών όρων και επιπλέον, λόγω εγκατάλειψης και μη λειτουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, εκτός από τις συστάσεις για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και την ανάκληση των παράνομων διοικητικών πράξεων, εστίασε τη διαμεσολάβησή του στην αποκατάσταση της έκτασης, μέσω κατάλληλων διαχειριστικών μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην ανάγκη οριοθέτησης της κοίτης του Αροανίου ποταμού.

Διαφήμιση