Αρχική Ειδήσεις Επικίνδυνες οι ανεμογεννήτριες για τις νυχτερίδες

Επικίνδυνες οι ανεμογεννήτριες για τις νυχτερίδες

0
Διαφήμιση

Σε «θανάσιμο εχθρό» των νυχτερίδων εξελίσσονται οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες εγκαθίστανται στα οικοσυστήματα των θηλαστικών, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BioScience, μόνο το 2012 και μόνο στις ΗΠΑ κατεγράφησαν 600.000 θάνατοι.

Μπορεί οι περισσότεροι να μην συμπαθούν το συγκεκριμένο θηλαστικό, ωστόσο, οι νυχτερίδες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων ως θηρευτές εντόμων και επικονιαστές ορισμένων φυτών.

 

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένες στατιστικές τεχνικές προκειμένου να υπολογιστεί ο πιθανός συνολικός αριθμός των θανάτων νυχτερίδων από τις νεκρές νυχτερίδες που βρέθηκαν σε 21 τοποθεσίες, πλησίον αιολικών πάρκων.

Ο θάνατός τους από τις ανεμογεννήτριες δεν οφείλεται μόνο σε συγκρούσεις με τις περιστρεφόμενες έλικες, αλλά και σε τραυματισμούς προερχόμενους από τις απότομες αλλαγές στην πίεση του αέρα κατά την περιστροφή της έλικας.

Όπως επισημαίνει ο Μαρκ Χέϊς από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εκ των συγγραφέων της μελέτης, οι 600.000 αποτελούνσυντηρητική εκτίμηση, με το πραγματικό νούμερο να είναι ενδεχομένως 50% υψηλότερο.

Μάλιστα, ορισμένες περιοχές με αιολικές μονάδες, όπως ταΑππαλάχια Όρη,παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας νυχτερίδων από άλλες.

Οι επιπτώσεις των μαζικών θανάτων νυχτερίδων κοντά σε αιολικά πάρκα δεν είναι εύκολο νααποτιμηθούν διότι δεν υφίστανται αξιόπιστοι υπολογισμοί των πληθυσμών των περισσότερων ειδών του είδους στη Βόρειο Αμερική.

Ωστόσο, οι νυχτερίδες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης τόσο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους όσο και εξαιτίας του συνδρόμου της λευκής μύτης, θανατηφόρου μύκητα που αποδεκατίζει τις νυχτερίδες.

Η νέα μελέτη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς οι πληθυσμοί της νυχτερίδας ανανεώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, της τάξης του ενός νεογνού ετησίως ανά ζευγάρι.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκστρατεία για λιγότερο αλάτι
Επόμενο άρθροΤο … πώς και το πότε της νόσου Αλτσχάιμερ περιγράφει νέα μαθηματική φόρμουλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ