Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Απολογισμός της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013 στην Ελλάδα

Απολογισμός της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013 στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Με τη συμμετοχή 2.500 εθελοντών από 75 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ολοκληρώθηκε ο Μήνας Εθελοντικής Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντόνισε η HELMEPAστη χώρα μας από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013.

 Μικρά παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, αλλά και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρειών-μελών της  HELMEPA, εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες, αφιέρωσαν προσωπικό τους χρόνο για έναν κοινό σκοπό: την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Κατά την εξόρμησή τους για 80 καθαρισμούς σε παραλίες, ποτάμια, λίμνες και βυθό, οι εθελοντές κάλυψαν συνολική απόσταση μήκους 60 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 9 τόνους απορριμμάτων, για να τα στείλουν στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και εξελίσσεται σε βασική πρακτική της Εκστρατείας, αφού φέτος εφαρμόστηκε σε 2 στους 3 καθαρισμούς. Συγκεκριμένα, ανακυκλώθηκαν 2 τόνοι απορριμμάτων που αντιστοιχούν σε 22% του συνόλου των απορριμμάτων, σε σύγκριση με την περσινή εκστρατεία που το ποσοστό των ανακυκλώσιμων ήταν μόλις 7%.   

Τα αποτσίγαρα αναδεικνύονται για ακόμη μια χρονιά ως τα πολυπληθέστερα απορρίμματα στις Ελληνικές ακτές, ενώ κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κυρίως πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον.

Το νέο δελτίο καταγραφής απορριμμάτων της HELMEPAπου χρησιμοποίησαν οι εθελοντές ανέδειξε άλλη μία σημαντική πτυχή του προβλήματος: 30% των απορριμμάτων ήταν διασπασμένα κομμάτια πλαστικού, φελιζόλ και γυαλιού, διαστάσεων μέχρι 2,5 εκατοστά. Ειδικά όσον αφορά τα πλαστικά, η σταδιακή διάσπασή τους σε μικρότερα κομμάτια τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και βιοσσυσώρευονται, αποτελεί πηγή κινδύνου για θαλάσσιους οργανισμούς και τον άνθρωπο.

Στους 10 υποβρύχιους καθαρισμούς που πραγματοποιήθηκαν στο Σαρωνικό Κόλπο, την Κεφαλονιά, τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη, 100 εθελοντές δύτες ανέσυραν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους ενός τόνου, κυρίως γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικούς σωλήνες, αλιευτικό εξοπλισμό, ελαστικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων, μπαταρίες, κομμάτια μοκέτας και ρουχισμού, μεταλλικές ταμπέλες και είδη θαλάσσης όπως ομπρέλες, βατραχοπέδιλα και μάσκες.

Στα πιο παράξενα αντικείμενα που συνέλεξαν οι εθελοντές στις ακτές συμπεριλαμβάνονται τρία ποδήλατα στεριάς και ένα θαλάσσης, στρώμα διπλού κρεβατιού και άλλα έπιπλα, δύο μεταλλικά και ένα ξύλινο βαρέλι, οικοδομικά υλικά, σηματοδότης (φανάρι), δύο χαλιά και κουρτίνες, ηλεκτρονικός υπολογιστής και στεγνωτήρας μαλλιών!

Η HELMEPAσυγχαίρει όλους τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους δείχνουν ότι μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, όπως είναι τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονέμονται αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Διαφήμιση