Αρχική Ειδήσεις Ανταρκτική: αλλαγή φρουράς Ελλήνων επιστημόνων στην παγωμένη βάση Concordia

Ανταρκτική: αλλαγή φρουράς Ελλήνων επιστημόνων στην παγωμένη βάση Concordia

0
Διαφήμιση

Πως οι άνθρωποι διαχειρίζονται την διαβίωσή τους σε καταστάσεις έντονου στρες σε ένα ακραίο περιβάλλον; Το ερώτημα αυτό καλείται και μέσα από την εμπειρία να διερευνήσει ο Έλληνας διδάκτορας γιατρός Ανδριανός Γκολέμης που διαδέχεται στην παγωμένη ερευνητική βάση Concordia («Ομόνοια») της Ανταρκτικής, τον Ευάγγελο Καϊμάκαμη, ο οποίος πέρασε ήδη μια χρονιά εκτελώντας βιοϊατρικά πειράματα στη βάση.

 Η αλλαγή «φρουράς» των Ελλήνων μελών της αποστολής έγινε με καθυστέρηση λίγων ημερών, λόγω των δυσκολιών του ταξιδιού σε μια τόσο απομονωμένη περιοχή.

Η επιλογή και η χρηματοδότηση της ερευνητικής αποστολής τόσο του απερχόμενου, όσο και του νέου Έλληνα γιατρού, έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA), ο οποίος και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Γκολέμης θα αφιερώσει τον επόμενο χρόνο ερευνώντας το πώς οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη διαβίωσή τους σε καταστάσεις έντονου στρες, μακριά από το σπίτι τους και χωρίς πιθανότητες διάσωσης, αν κάτι πάει στραβά –ακριβώς όπως οι αστροναύτες οι οποίοι στο μέλλον θα εξερευνούν το ηλιακό μας σύστημα.

Πολλοί επιστήμονες ζουν μέσα και γύρω από τη βάση, διεξάγοντας διάφορες έρευνες στην άκρη του κόσμου. Καθώς οι μέρες παγώνουν και μικραίνουν, οι περισσότεροι επιστήμονες θα εγκαταλείψουν σταδιακά την περιοχή και θα αφήσουν πλέον μόνο του το μόνιμο πλήρωμα των 13 ερευνητών, οι οποίοι θα κρατήσουν τη βάση λειτουργική καθ’ όλο το χειμώνα.

Οι επιστήμονες της Concordia εργάζονται κυρίως στην κλιματολογία, την επιστήμη των παγετώνων και τη μετεωρολογία, ενώ ο Α. Γκολέμης, ως νέος γιατρός, θα πειραματισθεί με τις αντιδράσεις του πληρώματος και του ίδιου του εαυτού του σε ένα τέτοιο ακραίο περιβάλλον.

Αυτό το έτος, εννέα πειράματα της ESA με επικεφαλής ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ιταλία και τον Καναδά περιλαμβάνουν εξετάσεις για το πώς επηρεάζει η διάθεση την πρόσληψη τροφής, πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και πώς τα αιμοφόρα αγγεία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της διαμονής.

Ακόμα, μακροπρόθεσμες μελέτες εξετάζουν πώς οι υπολογιστές θα μπορούσαν να αναλύσουν την ομιλούμενη γλώσσα για να δημιουργήσουν αυτόματα και αμερόληπτα εκτιμήσεις για τη διάθεση των μελών μιας αποστολής και πώς η χαμηλότερη πίεση στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει τα προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των μελετών θα βοηθήσουν την προετοιμασία για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.

Η βάση Concordia διευθύνεται από το Γαλλικό Πολικό Ινστιτούτο IPEV και το ιταλικό πρόγραμμα για την Ανταρκτική PNRA. Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να επιλεχθούν τα πειράματά τους για μελλοντικές αποστολές στο πλαίσιο του ELIPS (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη Ζωή και τις Φυσικές Επιστήμες στο Διάστημα). Επίσης, όσοι θέλουν, μπορούν να παρακολουθήσουν το πλήρωμα της βάσης Concordia και τις προσωπικές τους ενημερώσεις, στο ιστολόγιο http://blogs.esa.int/concordia/, καθώς προετοιμάζονται για τον μεγάλης διάρκειας βαρύ χειμώνα.

Διαφήμιση