Αρχική Ειδήσεις Νόμπελ Ιατρικής για το κυτταρικό σύστημα μεταφοράς

Νόμπελ Ιατρικής για το κυτταρικό σύστημα μεταφοράς

0
Διαφήμιση

Η ανακάλυψη του μηχανισμού μεταφοράς υλικού μέσω των κυττάρων «κέρδισε» τελικά το Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας για το 2013. Το βραβείο απονεμήθηκε τους τρεις επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη, Τζέημς Ρόθμαν και Ράντυ Σέκμαν από τις ΗΠΑ και τον Τόμας Σούντχοφ από τη Γερμανία.

 

 

Οι τρεις επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα κυστίδια μεταφοράς, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά ουσιών μέσα στο κύτταρο, λειτουργούν ωςστόλος εμπορικών πλοίωνπου στέλνουν τα «αγαθά» τους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με ακρίβεια.

 

Τα κυστίδια είναι μικρά σφαιρικά υγρά σωματίδια μέσα σε κάποιο υγρό. Ο όρος συνήθως αναφέρεται στα σφαιρίδια που βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα ενός ευκαριωτικού κυττάρου.

Η λειτουργία τους είναι κρίσιμης σημασίας για την επικοινωνία του εγκεφάλου, την έκλυση ορμονών και για ορισμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επιτροπή των Νομπέλ δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας «έχουνσημαντικό αντίκτυποστην κατανόηση του τρόπου μεταφοράς φορτίων με ακρίβεια εντός και εκτός του κυττάρου».

«Χωρίς αυτό το μηχανισμό το κύτταρο θα χανόταν στο χάος» ανέφερε η επιτροπή απονομής των βραβείων της Σουηδικής Ακαδημίας.

Δυσλειτουργικά συστήματα κυστιδίων μεταφοράς ευθύνονται για διαβήτη και εγκεφαλικές διαταραχές.

Διαφήμιση