Αρχική Ειδήσεις Η Oxfam κατηγορεί τις εταιρείες Coca-Cola και Pepsi Co για αφαίρεση γης...

Η Oxfam κατηγορεί τις εταιρείες Coca-Cola και Pepsi Co για αφαίρεση γης απ’ τους απόρους

0
Διαφήμιση

Κομμάτια γης, που σε συνολικό μέγεθος αντιστοιχούν με εκείνο της Ιταλίας, φαίνεται ότι έχουν χάσει άνθρωποι ανά τον κόσμο και ευθύνη φέρουν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

Η Oxfam κατηγορεί δύο από αυτές, την Coca-Cola και την Pepsi Co, υποστηρίζοντας ότι από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν αφαιρεθεί γύρω στα 33 εκατομμύρια εκτάρια γης μέσα από περίπου 800 εταιρικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με την έρευνα –που φέρει στο φως και ενδεχόμενη εμπλοκή της βρετανικής εταιρείας ABF– πολλές άπορες κοινότητες από τη Βραζιλία μέχρι και τη Καμπότζη βλέπουν τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε εκτάσεις ζαχαροκάλαμων.

Ο Sally Copley, διευθυντής εκστρατειών της Oxfam, δήλωσε ότι: «Πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν καταναλώνουμε τροφή ή ποτά που παρασκευάζονται εις βάρος άλλων, λιγότερο τυχερών ανθρώπων και των κατοικιών τους. Οι Pepsi Co, Coca-Cola και ABF είναι γιγαντιαίες εταιρείες και πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή».

Σύμφωνα με αναφορά της Oxfam, μια κοινότητα ψαράδων από τη Βραζιλία παλεύουν καθημερινά αφού οι κατοικίες τους αρπάχθηκαν κυριολεκτικά από εταιρείες που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη γη για την παρασκευή ζάχαρης.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές στη νοτιοδυτική Βραζιλία βιώνουν την ίδια ακριβώς κατάσταση ενώ η Coca-Cola παραδέχτηκε ότι προμηθεύεται ζάχαρη από εταιρεία που εμπλέκεται στα συγκεκριμένα περιστατικά, την Bunge.

Εκπρόσωπος της Coca-Cola αρνήθηκε τις κατηγορίες της Oxfam ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για κάθε οικογένεια που πλήγεται και ότι δεν προμηθεύεται ζάχαρη από την Καμπότζη. Η Pepsi Co δήλωσε ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με τους προμηθευτές της εταιρείας και έχει σιγουρευτεί ότι η παραγωγή ζάχαρης γίνεται σε νομικό πλαίσιο.

Η Oxfam αναφέρει ότι κάτοικοι μιας περιοχής στην Καμπότζη προσπαθούν ακόμα να κερδίσουν πίσω τα σπίτια τους αφού το 2006 αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk

Διαφήμιση