Αρχική Ειδήσεις Η διαφορά ανάμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και εκείνον του Αϊνστάιν

Η διαφορά ανάμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και εκείνον του Αϊνστάιν

0
Διαφήμιση

Το 1905, σε ηλικία 26 μόνο ετών, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εφηύρε την κβαντική θεωρία του φωτός, απέδειξε την ύπαρξη του ατόμου και επινόησε τη θεωρία της σχετικότητας.

 Η περίπτωση του Αϊνστάιν αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα για τη μελέτη που αφορά στη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, το αριστερό και το δεξιό.

Μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Brain για όλους όσοι αναρωτιούνται το πώς γίνεται ένας άνθρωπος να είναι τόσο έξυπνος. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Αϊνστάιν είχε ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο μεσολόβιο. Το μεσολόβιο είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων και αποτελείται από περισσότερες από 200 εκατομμύρια νευρικές ίνες. «Είναι η κύρια οδός επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια», υποστηρίζει ο Ντιν Φαλκ που διδάσκει ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η εσωτερική σύνδεση που πραγματοποιείται επιτρέπει τον συγχρονισμό στην κίνηση των ανθρώπινων άκρων και τη σωστή σωματική κίνηση. Ακόμα, επιτρέπει σε σκέψεις και ιδέες που γεννιούνται στο δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο να επεξεργάζονται και να εκφράζονται μέσα από την ομιλία, που γεννιέται στο αριστερό.

Και πώς είναι σίγουρο ότι το μεσολόβιο του Αϊνστάιν ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένο; Μετά το θάνατό του, το 1955, ο εγκέφαλος του γερμανού φυσικού φωτογραφήθηκε και χωρίστηκε σε 240 κομμάτια που μελετήθηκαν από πολλά εργαστήρια.

Μετά από χρόνια, το 2010, ανακαλύφθηκαν εικόνες του εγκεφάλου που ουδέποτε είχαν βγει ξανά στην επιφάνεια. Στηριζόμενος σε αυτές τις εικόνες, ο Φαλκ κατέγραψε το πάχος του μεσολόβιου καθώς και τον αριθμό νεύρων από τον οποίο αποτελείτο. Στη συνέχεια, υπέβαλε ανθρώπους με φυσιολογικό δείκτη ευφυΐας σε μαγνητική τομογραφία και κατέγραψε τα ίδια χαρακτηριστικά. Η διαφορά ανάμεσα στο μεσολόβιο του Αϊνστάιν και των υπόλοιπων ανθρώπων ήταν πια εμφανής.

Επόμενος στόχος για την ομάδα του Φαλκ; Να πείσει βραβευμένους με Νόμπελ φυσικούς να υποβληθούν στην ίδια τομογραφία και να συγκρίνουν το μεσολόβιο τους με εκείνο του Αϊνστάιν. «Με τον τρόπο αυτό, θα φανεί η πραγματική σχέση που έχει το μεσολόβιο με την ανθρώπινη ευφυΐα», υποστήριξε ο Φαλκ.

ΠΗΓΗ: fastcocreate.com

Διαφήμιση