Αρχική Ειδήσεις Η Αθήνα σε 17 αεροδρόμια του εξωτερικού

Η Αθήνα σε 17 αεροδρόμια του εξωτερικού

0
Διαφήμιση

Με μια εξαιρετικής έμπνευσης  πρωτοβουλία, ο  Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «βάζει» την Αθήνα ,στο επίκεντρο διεθνούς καμπάνιας με 170.000.000 αποδέκτες.Πρόκειται για τον συνολικό   αριθμό  επιβατών που διακινούνται ετησίως  σε  17 αεροδρομίων στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, που θα μοιραστούν το μήνυμα:   “Perhaps You’re an Athenian too” της  προωθητικής εκστρατείας “City Pair Initiative”,που συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διοικήσεις των εν λόγω  αεροδρομίων .

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας και αλληλο-υποστήριξης υπεγράφη χθες στο πλαίσιο του  1ου Συμπόσιου κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES – Athens, 1st Airport Chief Executives’ Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αθήνα.
Οι διοικήσεις των αεροδρομίων ανέλαβαν τη δέσμευση για την προώθηση της Αθήνας ως προορισμού με τα δικά τους διαθέσιμα μέσα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αμοιβαία υποστήριξη των αντίστοιχων προορισμών από το ΔΑΑ.
Στόχος η  ενίσχυση της ελκυστικότητας της πόλης της Αθήνας και της δυναμικής της ως προορισμού, ειδικά σε μία περίοδο δοκιμασίας από την αρνητική οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, το «City Pair Initiative».
     Πιστό στην αρχαιοελληνική έννοια του όρου «Συμπόσιο», το ACES θέτει ως στόχο να εξελιχθεί στην ετήσια συνάντηση κορυφαίων εκπροσώπων του αεροδρομιακού χώρου και, μέσω της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και της σύνθεσης απόψεων, να πραγματευθεί τις σύγχρονες προκλήσεις, τάσεις και ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο των αερομεταφορών διεθνώς.Το Συμπόσιο, στο οποίο συμμετείχαν CEOs διεθνών αεροδρομίων, εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World / ACI Europe) και εκπρόσωποι των κλάδων Τουρισμού και Αερομεταφορών,  τίμησε με εναρκτήρια ομιλία, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αεροδρόμιο και οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας

Όπως προέκυψε από το Διεθνές Συμπόσιο της Αθήνας, σημαντικά οφέλη έχει η ελληνική οικονομία, από την λειτουργία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, καθώς το αεροδρόμιο συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας, με την ετήσια προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας να ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Σ αυτό καταλήγει  μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπονήθηκε υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Γρηγόρη Πραστάκου, με έτος αναφοράς το 2012  
 Σύμφωνα με αυτή ο ΔΑΑ εξακολουθεί να είναι σημαντικός κόμβος δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας καθώς δημιούργησε από το σύνολο των δραστηριοτήτων του σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, μέσω άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων, καθώς και μέσω της τουριστικής δαπάνης που δημιουργήθηκε χάρη στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
 Αναλυτικότερα, από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός του χώρου του αεροδρομίου σε επίπεδο άμεσων επιπτώσεων η αξία που δημιουργήθηκε ανέρχεται περίπου στο ποσό των 1,95 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,01% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ταυτόχρονα οι νέες θέσεις εργασίας εντός της αεροδρομιακής κοινότητας ανήλθαν σε 13.160.
Οι έμμεσες επιπτώσεις αναφέρονται κυρίως στις οικονομικές μονάδες, οι οποίες αν και δεν είναι γεωγραφικά εγκαταστημένες στην περιοχή του αεροδρομίου, εξαρτούν την οικονομική δραστηριότητά τους σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη του αεροδρομίου.
Η προστιθέμενη αξία των μονάδων αυτών ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο απασχόλησης, οι συνολικές θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι 1.600 και αφορούν άτομα που εργάζονται σε διάφορες συνδεόμενες με το αεροδρόμιο υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδίου.
Σημαντικές – ως αποτέλεσμα των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων του αεροδρομίου – είναι και οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 451 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 0,23% του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο. Αξιόλογος είναι επίσης και ο συνολικός αριθμός των 13.436 θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.
Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που προκαλεί η λειτουργία του αεροδρομίου σε επίπεδο συνολικής τουριστικής δαπάνης. Βάσει της έρευνας, προκύπτει ότι από την ποσοτικοποίηση της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα που δημιουργείται χάρη στο ΔΑΑ, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 2,65 δισ. ευρώ, με παράλληλη δημιουργία 71.791  θέσεων εργασίας.
Τέλος, οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις του ΔΑΑ (2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας), κρίνονται σε εθνικό επίπεδο αναμφισβήτητα ικανοποιητικές υπερβαίνοντας σημαντικά αντίστοιχα μεγέθη άλλων διεθνών ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Συγκριτικά αναφέρθηκε ότι το αντίστοιχο ποσοστό ευρωπαϊκών αεροδρομίων κυμαίνεται μεταξύ 1,4% και 2,5% του ΑΕΠ (Μελέτη για το Διεθνές Συμβούλιο Αερο-δρομίων – ACI από York Aviation, 2004). Επιπρόσθετα, οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί το αεροδρόμιο της Αθήνας σε εθνικό επίπεδο βάσει της επιβατικής του κίνησης είναι σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου των αντίστοιχων δεικτών άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Διαφήμιση