Αρχική Θεραπείες Ελπίδες για θεραπεία του μελανώματος

Ελπίδες για θεραπεία του μελανώματος

0
Διαφήμιση

Ελπίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δίνει η ανακάλυψη της πρώτης δραστικής θεραπείας για το μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκού Ογκολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο Άμστερνταμ και οι ειδικοί για πρώτη φορά μιλούν για θεραπεία και όχι απλώς σε παράταση της ζωής του για μερικούς μήνες.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεραπεία για το μελάνωμα προχωρημένου σταδίου, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία στους περισσότερους ασθενείς με μελάνωμα καθυστερούν την καλπάζουσα εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται είτε για κάποια πειραματικά είτε για καινούργια φάρμακα, τα οποία είναι μεν δραστικά, αλλά όχι σε όλους τους ασθενείς.

Ένα από αυτά είναι το ipi (ιπιλιμουμάμπη). Το φάρμακο αυτό ενισχύει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια) και τα ωθεί ώστε να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα με μεγάλη δύναμη. Το φάρμακο αυτό έχει καταδειχθεί πως θεραπεύει το 17% των ασθενών.

Το δεύτερο, το anti-PD1s, που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο κλινικών δοκιμών και φέρεται να αντιμετωπίζει το 41% των περιστατικών στα οποία έχει δοκιμαστεί, δρα «σπάζοντας» τις πρωτεΐνες που αποτελούν την άμυνα των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, η φυσική άμυνα του οργανισμού επιτίθεται πιο εύκολα στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό από αυτά τα δύο φάρμακα στα πειράματα που έκαναν. Το αποτέλεσμα το χαρακτήρισαν «θεαματικό». Το ποσοστό ίασης, δηλαδή πλήρους εξαφάνισης του μελανώματος, υπερέβη το 50%.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο στο Αμστερνταμ, ένας στους έξι ασθενείς που στο μέλλον θα νοσούν σοβαρά με καρκίνο του δέρματος θα σωθεί από τα εν λόγω φάρμακα.

Πηγή: Health & Medicine

Διαφήμιση