Αρχική Υγεία - Διατροφή ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ: επικίνδυνη για καρκίνο όσο και ο καπνός του τσιγάρου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ: επικίνδυνη για καρκίνο όσο και ο καπνός του τσιγάρου

0
Διαφήμιση

Στην λίστα των παραγόντων που προκαλούν καρκίνο τοποθετεί η Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC) την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην λίστα περιλαμβάνονταν έως σήμερα το πλουτώνιο, ο αμίαντος και ο καπνός του τσιγάρου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας, η οποία είναι φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε το 2010 περίπου 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τους οικιακούς καυστήρες και το μαγείρεμα, είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό αίτιο θανάτων από καρκίνο» δήλωσε ο Κουρτ Στάιφ, επικεφαλής της ομάδας της IARC που κατατάσσει τα καρκινογόνα σε κατηγορίες.

Τόσο η ίδια η ρύπανση στον αέρα εξωτερικών χώρων, όσο και τα αιωρούμενα σωματίδια που αποτελούν συστατικό αυτής της ρύπανσης, κατατάσσονται πλέον στην Ομάδα 1 της IARC, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων το πλουτώνιο, ο αμίαντος, ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Όπως επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον οποίο υπάγεται η υπηρεσία, η ένταξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λίστα αποτελεί ουσιαστικά έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.

Από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτου από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here