Αρχική Ειδήσεις Βιοποικιλότητα: τρόπους αντιμετώπισης της εισβολής “ξένων” ειδών στις ευρωπαϊκές πόλεις αναζητά η...

Βιοποικιλότητα: τρόπους αντιμετώπισης της εισβολής “ξένων” ειδών στις ευρωπαϊκές πόλεις αναζητά η Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Ευάλωτα στις «επιδρομές» των αποκαλούμενων χωροκατακτητικών ειδών πανίδας παραμένουν μικρές πόλεις αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ειδικούς της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σειρά μέτρων αντιμετώπισης της «εισβολής».

Τα αστικά κέντρα θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ξενικά είδη χλωρίδας και πανίδας (IAS) ως αποτέλεσμα των υποδομών μεταφοράς.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ειδών. «Αυτά τα μη ενδημικά είδη αποτελούν μία από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα του κόσμου», εξήγησε στο BBCη Chantal van Ham, υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

«Η απειλή αυτή αναμένεται να αυξηθεί εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της καθιέρωσής τους», πρόσθεσε. «Το πρόβλημα είναι ότι τα χωροκατακτητικά είδη καταλαμβάνουν πόρους και χώρο από τα αυτόχθονα είδη.
Οι αστικές περιοχές είναι αρκετά ευάλωτες σε αυτά τα είδη. Συχνά εισάγονται μέσω του εμπορίου φυτών και σπόρων, ή ακόμα φτάνουν τυχαία σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Αυτό είναι και το αντικείμενο του συνεδρίου που πραγματοποιεί σήμερα η IUCN στο Γκλαντ της Ελβετίας, με συμμετοχή τοπικών αρχών, πολιτικών, περιβαλλοντικών ΜΚΟ και επιστημόνων.Πρόσφατα, η IUCN δημοσίευσε μια έκθεση αναδεικνύοντας μια σειρά από μελέτες περιπτώσεων σχετικά με τον τρόπο που τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τα χωροκατακτητικά είδη.

Στα παραδείγματα των συγκεκριμένων ειδών περιλαμβάνονται και τα ρακούν, της Βόρειας Αμερικής που εξαπλώνονται στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο.

Διαφήμιση