Αρχική Ειδήσεις Τον Οκτώβριο οι δράσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας- Πρωτοβουλία...

Τον Οκτώβριο οι δράσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας- Πρωτοβουλία ΥΠΕΚΑ και Δήμου

0
Διαφήμιση

Επανακατοίκηση, ασφάλεια και βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών είναι κάποιοι από τους στόχους του σχεδίου αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, οι δράσεις του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν τον Οκτώβριο. Το σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του JESSICA και εκτελείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Αθηναίων.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΚΑ, με τον Δήμο Αθήνας πήρε την πρωτοβουλία να συνάψει προγραμματική σύμβαση για την διερεύνηση των κοινωνικών, των αναπτυξιακών και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ώστε να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική αστικού σχεδιασμού στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ευρύτερη κεντρική ζώνη του.

Μάλιστα, εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως συμβούλου του Δήμου στη διαδικασία θεσμοθέτησης του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης. Το ΤΑΑ JESSICA θα χρηματοδοτεί βιώσιμες επενδύσεις στο απαξιωμένο κτιριακό απόθεμα, και θα λειτουργεί με ανακυκλώσιμους πόρους που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα

Το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» (άρθρο 12, του νόμου 2742/99) βασίζεται στην ανάλογης φιλοσοφίας κοινοτική πρωτοβουλία “urban” που κλήθηκε πιλοτικά να αντιμετωπίσει προβλήματα «αστικών κρίσεων» (urban crises) την δεκαετία του 1990 εντάσσοντάς τα πλέον στις χωρικές πολιτικές.

Η εφαρμογή του Προγράμματος σε ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και σε Ελληνικές αντίστοιχα, ανέδειξε τη αναγκαιότητα σύνδεσης της κοινωνικής συνοχής με την αντίστοιχη χωρική καθώς και την σημασία δημιουργίας ενισχυμένου ενδοδιοικητικού συντονισμού των πολιτικών, σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αστικών περιοχών σε κρίση.

Για την επίτευξη του στόχου αναδείχτηκε επίσης ως κυρίαρχος, ο ρόλος της ευρείας συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή που συντονίζει τη δράση θα παραλάβει τα παραδοτέα της πρώτης φάσης, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν εκείνες οι παρεμβάσεις, θεσμικού χαρακτήρα, που θα επιτρέψουν να προχωρήσει η προώθηση ολοκληρωμένων στρατηγικών αστικού σχεδιασμού για να επιλυθούν κρίσιμα και σύνθετα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής.

Τον Οκτώβριο η παρουσίαση των δράσεων

Επόμενος στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα και η δεύτερη φάση, ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραμμα των δράσεων σε ανοικτή διαβούλευση τον Οκτώβριο, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων όπως η Βουλή, άλλα Υπουργεία, και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι στόχοι για το κέντρο της Αθήνας όπως διαμορφώνονται σε προκαταρκτικό στάδιο είναι:

Οι προδιαγραφές τους εγκρίθηκαν πριν από ένα περίπου χρόνο (απόφ. Υπουργού ΠΕΚΑ 18150 ΦΕΚ 1341Β/24.4.2012) και το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα είναι το πρώτο ΣΟΑΠ που εκπονείται, έχοντας εξ αντικειμένου πιλοτικό ρόλο. Πέραν, της αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων της περιοχής αναφοράς του, μπορεί να οδηγήσει και σε προτάσεις επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΣΟΑΠ με βάση την πρώτη εμπειρία εφαρμογής του.

Προβλέπεται η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής του ΣΟΑΠ που θα γίνεται από τον Δήμο. Για το σκοπό αυτό, θα συντάσσεται ανά διετία έκθεση με την οποία θα αποτιμάται η πορεία εφαρμογής του σχεδίου και του προγράμματος δράσης του και θα υποδεικνύονται τα κατάλληλα κατά περίπτωση μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσλειτουργιών που πιθανα να διαπιστώνονται κατά την εφαρμογή.

Με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Δήμου Αθηναίων – ΟΡΣΑ – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανατέθηκε στο τελευταίο, ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενα

α) την επεξεργασία Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) και

β) την πρόταση μοντέλου Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Συμμετοχών JESSICA, καθώς και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων θεσμικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία του ΤΑΑ.

Ο Οργανισμός της Αθήνας εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, ο Δήμος της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας που εκπονεί το Πρόγραμμα, βρίσκεται σε στενή συνεργασία ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραμμα των δράσεων σε ανοικτή διαβούλευση τον Οκτώβριο. 

Διαφήμιση