Αρχική Ειδήσεις Soda Stream: η εταιρεία που “προκαλεί” την Coca Cola

Soda Stream: η εταιρεία που “προκαλεί” την Coca Cola

0
Διαφήμιση

Η κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο της Coca Cola και της Pepsi Cola στον τομέα των αναψυκτικών είναι αδιαμφισβήτητη. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να τις ανταγωνιστεί σε τέτοιο βαθμό, που να απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους. Εκτός αν υπάρξει κάποιος που θα λανσάρει μια νέα ιδέα, ξεχωριστή, που να αλλάξει για πάντα τον ρου της αγοράς.

Αραγε αυτή η εταιρεία είναι η Soda Stream; Μην ψάχνετε για κάποια γνωστή μάρκα αναψυκτικού που εμπορεύεται. H Soda Stream δεν είναι ένας τυπικός παραγωγός ανθρακούχων ποτών. Με έδρα το Ισραήλ, και έναρξη διαπραγμάτευσης στον Nasdaq από το 2010, η Soda Stream (SODA), έχει φέρει την επανάσταση στη βιομηχανία ανθρακούχων ποτών. Αντί να φτιάχνει αναψυκτικά, φτιάχνει κομψά δοχεία που μοιάζουν με ένα απλό οικιακό μίξερ. Αυτές οι συσκευές μετατρέπουν το απλό νερό βρύσης, σε αναψυκτικό σε λίγα λεπτά της ώρας.

Οι καταναλωτές δημιουργούν κανονικά ανθρακούχα ποτά στο σπίτι, ως εναλλακτική λύση για την αγορά φιαλών ή μεταλλικών δοχείων. Αυτό έχει πολλά σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης κόστους αλλά και την ταλαιπωρία αγοράς και μεταφοράς από τα σούπερ μάρκετ.

Τα πλεονεκτήματα

Ευκολία: Δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε μπουκάλια ή τενεκεδάκια από το κατάστημα. Ούτε κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε. Το σύστημα είναι απλό στη χρήση, δεν απαιτεί μπαταρίες ή ρεύμα.

Ποικιλία: Πάνω από 100 γεύσεις ανάλογα με το γούστο του καθενός. Κανονικά, διαίτης, αρώματα φρούτων, παγωμένο τσάι, ενεργειακά ποτά, τονωτικά, ανθρακούχα νερά και πολλά άλλα.

Εξατομίκευση: Περισσότερες φυσαλίδες, λιγότερες φυσαλίδες, γλυκά ή ελαφρύτερα.

Διασκέδαση: Το σύστημα είναι γρήγορο, εύκολο στη χρήση και διασκεδαστικό. Τα παιδιά το λατρεύουν.

Εξοικονόμηση χρημάτων: Μεγαλύτερη οικονομία σε σύγκριση με συσκευασμένα αναψυκτικά.

Φιλικό στο περιβάλλον: λιγότερα πλαστικά μπουκάλια, λιγότερες μεταφορές.

Τα δεδομένα στην αγορά

Η Soda Stream είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο και διανομέας οικιακών συστημάτων αναψυκτικών. Οι συσκευές της πωλούνται σε πάνω από 60.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε 45 χώρες, με 22 παραγωγικές μονάδες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ διαθέτει και σύγχρονο on-line σύστημα παραγγελιών.

Η εταιρεία παρουσίασε ένα καλό δεύτερο τρίμηνο από άποψη αποτελεσμάτων, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και ενισχύοντας τις προσδοκίες για το 2013.

Στόχος της είναι να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο σε πωλήσεις μέχρι το 2016. Το 2012 ήταν 436 εκατομμύρια και η κεφαλαιοποίηση της είναι λίγο μεγαλύτερη από το διπλό της αξίας των πωλήσεων. Το p/e είναι 28 σήμερα, αλλά αν συνεχίσει την ίδια δυναμική στα κέρδη, το επόμενο έτος θα υποχωρήσει στο 19.

Στρατηγικής σημασίας συνεργασίες από την βιομηχανία των ηλεκτρονικών συσκευών, έχει κάνει με την Samsung και την Whirlpool. Συγκεκριμένα με τη Samsung, έχει συμφωνηθεί να έχει στα νέα ψυγεία της την παροχή ανθρακούχου νερού με το σύστημα της Soda Stream. Αν οι καταναλωτές μείνουν ευχαριστημένοι, σε μελλοντικά μοντέλα θα είναι σε θέση να κάνουν αναψυκτικά από το ψυγείο τους.

Τον Ιούνιο η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Calcalist, δημοσίευσε ότι η PepsiCo είναι σε συνομιλίες για την απόκτηση της Soda Stream. Αργότερα ήρθε η διάψευση από τον εκπρόσωπο της PepsiCo, λέγοντας πως η εταιρεία του δεν στοχεύει σε μεγάλης κλίμακας συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Γιατί έχει ενδιαφέρον η Soda Stream

Είναι στην αρχή του κύκλου ανάπτυξης της. Έχει μόνο το 1% του μεριδίου αγοράς των ΗΠΑ και αντίστοιχα μικρό ποσοστό στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες.

Τα οικιακά μηχανήματα έχουν απεριόριστες εφαρμογές. Οι New York Times πρότειναν οι αλυσίδες εστιατορίων να φτιάχνουν αναψυκτικά με την φίρμα τους, ακόμα και με αλκοόλ.

Αυτή η ιδέα μπορεί να πυροδοτήσει χιλιάδες πωλήσεις μηχανών και σε υψηλής ποιότητας ποτά.

Κατά τη διάρκεια των ετών, η Soda Stream έχει αποδείξει ότι ενθαρρύνει τις καινοτομίες, δημιουργώντας ένα βασικό λόγο στην ανοδική κατεύθυνση των πωλήσεων. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο νέος μηχανισμός μπουκαλιού που ξαναγεμίζει CO2, με ευανάγνωστη οθόνη, με την οποία καθιστά ευκολότερο για τους χρήστες να ελέγχουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Η ποικιλία είναι η δύναμη της Soda Stream. Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τους καταναλωτές να δοκιμάσουν ποικίλες γεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, προσθέτει συνεχώς νέες γεύσεις.

Η νέα καινοτομία είναι κάψουλες που αντιστοιχούν σε μία μερίδα.

Συμπέρασμα

Ίσως να αποδειχθεί σημαντική απειλή για τις μεγάλες εταιρίες αναψυκτικών που δεσπόζουν στην αγορά. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες, γιατί η αγορά που απευθύνονται είναι τεράστια.

Με τους καταναλωτές να δίνουν πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία, το περιβάλλον και την ευκολία τους, δίνεται ένας παραπάνω λόγος να αλλάξουνε τις καταναλωτικές τους συνήθειες προς όφελος της οικιακής παρασκευής αναψυκτικών.

Η Soda Stream όπως είναι αναμενόμενο, δείχνει ενδιαφέρον για την επέκταση σε νέες και αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Πλεονέκτημα της η ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας και ο μηδενικός δανεισμός. Μειονέκτημα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό, είναι η απειρία σε τέτοιας κλίμακας κινήσεις επέκτασης.

Η πορεία φαίνεται ελπιδοφόρα για την Soda Stream, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ανταγωνίζεται γίγαντες. Αυτά που ξοδεύει σε διαφήμιση σε ένα χρόνο, είναι λιγότερα από όσο ξοδεύει η Coca Cola σε 2 ημέρες!

Πηγή: www.capital.gr

Διαφήμιση