Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού: περισσότεροι από 700εκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο...

Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού: περισσότεροι από 700εκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό

0
Διαφήμιση

Μεταξύ 2004 και 2012 , με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και πάνω από 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής. Συνολικά, η ΕΕ έχει διαθέσει συνολικά περίπου 2 δις ευρώ στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης σε 62 χώρες για την περίοδο 2008-2013.

Το πρόγραμμα για την ύδρευση και την αποχέτευση διακινείται μέσω διάφορων εργαλείων όπως το Water Facility με συνολικό προϋπολογισμό 212δις ευρώ για την περίοδο 2010-2015, και με επίκεντρο τα πλέον ευάλωτα άτομα σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 105 έργα σε 35 χώρες για την παροχή πόσιμου νερού σε 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα έργα αυτά στοχεύουν επίσης στην παροχή υγειονομικών εγκαταστάσεων για 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 4,9εκ. άνθρωποι εμπλέκονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα υγιεινής.

Τραγική κατάσταση

Σήμερα η κατάσταση παραμένει οδυνηρή καθώς 768 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση σε αυτό το ζωτικό πόρο. Επιπλέον, 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι χωρίς επαρκή αποχέτευση. Με τον σημερινό ρυθμό προόδου, ​​μόλις το 67% αυτών των ανθρώπων θα έχει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις μέχρι το 2015, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος του 75% δεν πρόκειται να καλυφθεί.

Τόγκο: Στη θαλάσσια περιοχή στα νότια του Τόγκο, όπου ζει ο μισός πληθυσμός και συγκεντρώνεται το 90% της οικονομικής δραστηριότητας, μόνο το 13 % του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Μόνο οι μεγάλες πόλεις είναι εξοπλισμένα με κατάλληλα συστήματα διανομής νερού. Η σημαντική αύξηση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η αποχέτευση.

Τζιμπουτί: Ένα νέο πρόγραμμα στοχεύει να οικοδομήσει μια μονάδα αφαλάτωσης στο Τζιμπουτί. Η μονάδα θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παροχή νερού σε 200.000 κατοίκους – το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας – σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Η χώρα υποφέρει από οξεία έλλειψη νερού και έχει υποστεί πρόσφατα μια παρατεταμένη ξηρασία, η οποία έχει οδηγήσει σε μια σοβαρή επισιτιστική κρίση στη χώρα. Το παραγόμενο νερό έχει ληφθεί από το τοπικό υδροφόρο ορίζοντα. Η ποιότητά του είναι κακή λόγω της υφαλμύρινσης, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία ειδικά στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στην πρωτεύουσα και εκτιμάται ότι η ζήτηση για νερό θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η έλλειψη πρόσβασης σε νερό έχει οδηγήσει σε πρόσφατες συγκρούσεις και ταραχές στη χώρα .

Η τρέχουσα ζήτηση για νερό στην πρωτεύουσα (όπου ζει περίπου το 75% του πληθυσμού) υπολογίζεται σε 80.000 m3 ανά ημέρα, αλλά παρέχονται μόνο 36.000 m3.

Βολιβία: Νερό και πρόγραμμα υγιεινής στις περιαστικές περιοχές. Το έργο αυτό έχει συσταθεί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού στις περιαστικές περιοχές.

Με την οικονομική στήριξη της ΕΕ ύψους 28,5 εκ. ευρώ, προωθείται η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και συστήματα για την προσαρμογή της περιοχής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Διαφήμιση