Αρχική Διάστημα NASA: εκτός ηλιακού συστήματος το Voyager 1

NASA: εκτός ηλιακού συστήματος το Voyager 1

0
Διαφήμιση

Εκτός του ηλιακού μας συστήματος κινείται πλέον και επίσημα το Voyager 1 και γίνεται έτσι το πρώτο αντικείμενο που κατασκευάστηκε από ανθρώπους το οποίο περνάει τα «σύνορα».

Όπως ανακοίνωσε η NASA, μετά από 36 χρόνια εξερεύνησης του διαστήματος, το Voyager 1 που τροφοδοτείται με πλουτώνιο, βρίσκεται πλέον σε απόσταση 18,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο και ταξιδεύει στον διαστρικό χώρο, την ψυχρή άβυσσο μεταξύ των αστεριών.

Το διαστημόπλοιο είχε εξέλθει του ηλιακού μας συστήματος πριν περίπου ένα χρόνο, στις 25 Αυγούστου του 2012 –ημερομηνία την οποία η ομάδα επιστημόνων του Voyager 1 αποδέχεται ως την ημερομηνία που το διαστημόπλοιο εξήλθε των συνόρων του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο, μόλις τον περασμένο μήνα οι αστρονόμοι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν με στοιχεία ότι το Voyager 1 ξέφυγε από την επιρροή του Ήλιου και ταξιδεύει στην περιοχή καυτού πλάσματος που περιβάλλει τους πλανήτες.

Πάντως, ορισμένοι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί ακόμα για την εξέλιξη αυτή. Η NASA παρόλα αυτά γιορτάζει το επίτευγμα υποστηρίζοντας πως «αυτή είναι η απαρχή για ένα νέο ταξίδι».

Το Voyager 1 θα συνεχίσει την αποστολή του μελετώντας μια περιοχή του σύμπαντος ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα και στέλνοντας τα δεδομένα που συλλέγει πίσω στη Γη.

Οι πρώτες ενδείξεις

Πέρυσι οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν το διαστημόπλοιο, που έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, ανακάλυψαν ότι το Voyager 1 δεν εκτίθετο πλέον σε φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, γεγονός που τους έκανε να υποθέσουν ότι είχε βγει από το ηλιακό μας σύστημα.

Παράλληλα παρατήρησαν αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας που προερχόταν έξω από το ηλιακό σύστημα.

Ωστόσο οι αστρονόμοι δεν έβλεπαν κάποια αλλαγή της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι το Voyager 1 εξακολουθεί να βρίσκεται στην ηλιόσφαιρα, τη φυσαλίδα με τα φορτισμένα σωματίδια που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα και επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση, ότι δηλαδή το διαστημόπλοιο ταξίδευε πλέον στον διαστρικό χώρο, ήταν μια νέα μέτρηση πυκνότητας ηλεκτρονίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Voyager 1 μεταφέρει στοιχεία που δείχνουν πώς ήταν η ανθρωπότητα το1997, τη χρονιά που εκτοξεύτηκε, και τα οποία θα μπορούσαν να αναλυθούν από έξυπνες μορφές ζωής.

Ειδικότερα μεταφέρει έναν χάλκινο επιχρυσωμένο δίσκο με 116 φωτογραφίες, ήχους από τη φύση (ανέμους, κεραυνούς, ήχους πουλιών και φαλαινών), μουσική, χαιρετισμούς σε 56 γλώσσες και τυπωμένα μηνύματα του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Διαβάστε επίσης: Σημαντικές πληροφορίες που προσέφερε το Voyager 1 λίγο πριν εξέλθει από την ηλιόσφαιρα

Διαφήμιση