Αρχική Ειδήσεις Le Monde: η Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο- για...

Le Monde: η Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο- για πρώτη φορά λεπτομερής καταγραφή σεισμογενών περιοχών

0
Διαφήμιση

Πιθανό σενάριο αποτελεί για ομάδα 50 επιστημόνων ένας σεισμός ακόμα και 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» («Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe»).

Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

“Δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή της διαδικασίας κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των σεισμικών ρηγμάτων” παραδέχεται μιλώντας στον LeMonde, o Φαμπρίς Κοτόν, καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Joseph-Fourier (Grenoble-I).

Η αξιολόγηση του “σεισμικού τοπίου” βασίζεται κατά τις πρόσφατες δεκαετίες στις μετρήσεις επίγειων και υποθαλάσσιων οργάνων ή και δορυφορικών παρατηρήσεων που καταγράφουν τις αλλοιώσεις του φλοιού της Γης.

Για τις παλαιότερες περιόδους, οι επιστήμονες επαφίονται -ελλείψει άλλων- στα ιστορικά αρχεία της τελευταίας χιλιετίας.

Από εκεί γνωρίζουμε άλλωστε για τον σεισμό του 1356 στη Βασιλεία της Ελβετίας που κατέστρεψε μια τεράστια περιοχή στη σημερινή Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία. Ή ακόμα για εκείνον της Λισσαβώνας στην Πορτογαλία το 1755 με 50.000 έως 100.000 νεκρούς.

Ο Γάλλος σεισμολόγος προσθέτει ότι “τα ρήγματα που δεν έχουν εκτονωθεί θα δώσουν μελλοντικά σεισμούς πρωτοφανούς έντασης χωρίς ιστορικό προηγούμενο”.

Για αυτό το λόγο απαιτείται αναθεώρηση του σεισμικού τοπίου, καθώς η διαμόρφωση κανονισμών ασφαλείας για πυρηνικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικά φράγματα ή επικίνδυνες χημικές βιομηχανίες με γνώμονα την ιστορική εμπειρία πιθανότατα δεν επαρκεί.

Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας παρουσιάζει η «Ημερησία» στο ρεπορτάζ της οποίας ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας και είπε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη.

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

 

Πηγή: Ημερησία

Διαβάστε επίσης:  Το φυσικό αέριο έρχεται στην Ορεστιάδα
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚομοτηνή: εξοικονόμηση ενέργειας σε φοιτητικές εστίες
Επόμενο άρθροΗ γκαλερί Citronne διοργανώνει μια βραδιά jazz

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here