Αρχική Ειδήσεις Κριστίν Λαγκάρντ: το ΔΝΤ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Κριστίν Λαγκάρντ: το ΔΝΤ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

0
Διαφήμιση

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία που έδωσε την Τρίτη στον ΟΗΕ.

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται για έναν περιβαλλοντικό οργανισμό, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση με επιδοτήσεις», συνέχισε. Τα τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ έχει πιέσει αρκετές χώρες σχετικά με τις επιδοτήσεις που αφορούν την ενέργεια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε βοηθά τις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αφού τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο σημαντικούς κλάδους πχ. την εκπαίδευση και την υγεία.

Το 2011, οι επιδοτήσεις έφτασαν τα 2 τρις δολάρια. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία χορήγησαν 502 δις, 279 δις και 116 δις δολάρια αντίστοιχα. Η λήψη μέτρων θα συμβάλλει τόσο στην οικονομία όσο και στη διάσωση του πλανήτη.

Το ΔΝΤ μελετά την οικονομική κατάσταση και των 188 χωρών μελών του και δίνει συμβουλές σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη νομισματική τους πολιτική.

Η Λαγκάρντ θεωρεί πως η αντιμετώπιση της οικονομικής αστάθειας είναι αδύνατη χωρίς να τεθούν επί τάπητος τα θέματα των κλιματικών αλλαγών και της ανισότητας, τομείς με τους οποίους το ΔΝΤ δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν.

Η ίδια η διευθύντρια δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα δύο θέματα που την κρατούν ξάγρυπνη τα βράδια.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΔΝΤ σκοπεύει να διεξάγει μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα ένα σεμινάριο για την κλιματική αλλαγή.

Διαφήμιση