Αρχική Ειδήσεις Η Oxfam προειδοποιεί για πείνα, υποσιτισμό και ασθένειες λόγω των κλιματικών αλλαγών

Η Oxfam προειδοποιεί για πείνα, υποσιτισμό και ασθένειες λόγω των κλιματικών αλλαγών

0
Διαφήμιση

Λίγο πριν τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων από τη Διακυβερνητική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (ΔΕΚΑ) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, η βρετανική συνομοσπονδία Oxfam αποκάλυψε τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν από τη ραγδαία αλλαγή των κλιματικών συνθηκών.

Η ΔΕΚΑ αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κύρια ευθύνη για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αναλάβει το ανθρώπινο είδος – ιδιαίτερα λόγω της υπερβολικής χρήσης ορυκτών καυσίμων. Υπολογίζεται ότι ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει μισό τρισεκατομμύριο τόνους άνθρακα από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα – ποσότητα που μέσα στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να φτάσει το 1 τρις. 

Σύμφωνα με την αναφορά της Oxfam, ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από πείνα ενδέχεται να αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2050. Οι καλλιέργειες καλαμποκιού και σιταριού έχουν μειωθεί κατά 3,8% και 5,5% αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, η τιμή των βασικών προϊόντων διατροφής αναμένεται να διπλασιαστεί λόγω της έντονης και αυξανόμενης έλλειψης πρώτων υλών.

Σε ξεχωριστή αναφορά, η Unicef υποστηρίζει ότι τα μωρά που έχουν γεννηθεί μέσα στο 2013 θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα. Επισημαίνει ότι πάνω από 600 εκ. παιδιά ζουν στις χώρες εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσχέρεια λόγω της κλιματικής αλλαγής πχ. την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Μοζαμβίκη.

Η εμφάνιση θανατηφόρων ασθενειών όπως η ελονοσία και η ευκοιλιότητα πρόκειται να αυξηθεί ενώ προβλέπεται ότι οι οικονομικές απώλειες λόγω των πλημμύρων, των καταιγίδων και των ολισθήσεων θα έχουν φτάσει τα 144 δις ευρώ μέχρι το 2030.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk 

Διαφήμιση