Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

0
Διαφήμιση

Με σύνθημα «Καθαρός αέρας- είναι η δική σου κίνηση» ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας η οποία καθιερώθηκε το 2002 ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

 

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο το διάστημα από 16 ως 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των Ευρωπαϊκών Τοπικών Αρχών και Φορέων για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών βιώσιμων μεταφορών.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Το 2012, συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 2.150 πόλεις από 39 χώρες. Κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Το βραβείο «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» για το 2012 απονεμήθηκε στην πόλη του Ζάγκρεμπ. 

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2013 είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύνθημα των δράσεων είναι «Καθαρός αέρας – είναι η δική σου κίνηση».

Η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί σημαντική μέριμνα και προτεραιότητα της ΕΕ. Οι πολιτικές της ΕΕ αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, μέσω της μείωσης των εκπομπών και τον καθορισμό ορίων και τιμών στόχων για την ποιότητα του αέρα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Μεταξύ των βασικών πηγών που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι μεταφορές. Η αλλαγή των συνηθειών στο τρόπο μετακίνησης θα συνδράμει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και των περιβαλλοντικών συνθηκών των πόλεων

Συμμετοχή Τοπικών Αρχών

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας.

Στόχος είναι η ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας άριστη κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση καθαρότερης ενέργειας, ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – τόνωση της ζωτικότητας των πόλεων, ενίσχυση των κοινωνικών συναλλαγών και δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.

Διαφήμιση