Αρχική Ειδήσεις Χρήσεις γης και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στο επίκεντρο συνάντησης του ΥΠΕΚΑ με υψηλόβαθμα...

Χρήσεις γης και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στο επίκεντρο συνάντησης του ΥΠΕΚΑ με υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

0
Διαφήμιση

Οι τρόποι αδειοδότησης, περιβαλλοντικής- επιχειρηματικής, προκειμένου να καταστούν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης με υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και της Ομάδας Τεχνικής Βοήθειας της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force) που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Μάλιστα, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί στη χώρα μας οδικός χάρτης με καλές πρακτικές προκειμένου να αξιοποιηθεί από ελληνικής πλευράς, ενώ λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο αναμένεται σχέδιο νόμου για τις χρήσεις γης και την πολεοδομία.

 

Ειδικότερα, τη συζήτηση απασχόλησε η πορεία και υλοποίηση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας που εδώ και ένα χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την Task Force παρέχουν στην Ελλάδα σχετικά με την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και επενδυτικών ευκαιριών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και αφορά στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επισημάνθηκε δε από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας η θεαματική πρόοδος που σημείωσε η χώρα μας, καθώς η Ελλάδα έχει ανέβει κατά 20 θέσεις στη σχετική κλίμακα “Doing Business” της World Bank.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στο θέμα των χρήσεων γης και της περιβαλλοντικής – επιχειρηματικής αδειοδότησης και συζητήθηκε ο τρόπος που μπορούν να ενσωματωθούν και στην χώρα μας καλές πρακτικές που έχει συντάξει η Παγκόσμια Τράπεζα και έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Τράπεζα θα έχει έτοιμο έναν οδικό χάρτη για τη αδειοδότηση, τον οποία μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Εξάλλου, το ΥΠΕΚΑ με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, Σταύρο Καλαφάτη, θα φέρει τον προσεχή Οκτώβριο στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα αφορά στις χρήσεις γης και την πολεοδομία, που θα αντικαθιστά και θα εκσυγχρονίζει το υπάρχον πλαίσιο που χρονολογείται από το 1977.

Και οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία για τους επενδυτές να έχουν γρήγορη και εύκολη πληροφόρηση σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα που τους ενδιαφέρουν. Γι αυτό το σκοπό, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην αναμόρφωση του υπάρχοντος πλαισίου με στόχο να παρέχεται και να διακινείται η πληροφορία που αφορά στην ρύθμιση του χώρου, την χωροταξία, το περιβάλλον, την πολεοδομία και άλλη πληροφόρηση από μία μόνο μονάδα παροχής πληροφοριών (one shop stop) για όλα τα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, από την πλευρά του τόνισε: “Πρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, μετά την κρίση. Κι αυτό περνά μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα βάζει τάξη στο χώρο, θα κωδικοποιεί την πληροφορία και θα την παρέχει άμεσα σε πολίτη και επενδυτή χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες. Ξεκαθαρίζουμε τους κανόνες με στόχο το ξεδίπλωμα της δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά διευκολύνουν τον επενδυτή που επιδιώκει να έρθει στην Ελλάδα, ανοίγοντας δουλειές, φέρνοντας ανάπτυξη”.

Διαφήμιση