Αρχική Καταστροφές Ηφαίστεια: οι εκρήξεις που χάραξαν τη γεωλογική ιστορία

Ηφαίστεια: οι εκρήξεις που χάραξαν τη γεωλογική ιστορία

0
Διαφήμιση

Όταν ένα ηφαίστειο είναι ενεργό μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, λίγες είναι οι γνωστές στην ιστορία εκρήξεις ηφαιστείων που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.

Ενδεικτικά, το 2008 σημειώθηκαν εκρήξεις σε 72 ηφαίστεια ανά τον κόσμο, όμως καμία από αυτές δεν έμεινε στην ιστορία… Αντίθετα, στη λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνονται τα ηφαίστεια που χάραξαν την ιστορία της γης με την δραστηριότητά τους.

10. Οντόνγκ Τζαβά Πλατό, Βόρειος Ειρηνικός

Εξερράγη πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια. Κάλυψε ένα τεράστιο μέρος του βόρειου Ειρηνικού ωκεανού με βασάλτη, ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από την ταχεία ψύξη της λάβας. Λέγεται ότι η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που διήρκησε 6 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες αποκαλούν τέτοιου είδους ηφαίστεια «μεγάλες πυριγενείς περιοχές». Είναι μυστηριώδη και δημιουργούνται με την άνοδο τεράστιων ποσοτήτων μάγματος που βρίσκονταν κοντά στον πυρήνα της γης. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο αν τα ηφαίστεια αυτά εκρήγνυνται με τεράστια ξεσπάσματα ή αν απλά παράγουν τεράστια στρώματα λάβας. Μάλιστα, οι εκρήξεις τέτοιων ηφαιστείων έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση διάφορων οργανισμών.

9. Όρος της Αγίας Ελένης, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Το ενεργό αυτό ηφαίστειο, εξερράγη στις 18 Μαΐου του 1980 μετά από 100 χρόνια σχετικής ηρεμίας. Η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στα τέλη Απριλίου και μέχρι να ολοκληρωθεί, 57 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ενώ το ύψος των ζημιών που είχε προκαλέσει έφτανε τα 3 δις δολάρια. Επίσης, μείωσε το ύψος του βουνού κατά 400 περίπου μέτρα. Ήταν η πιο θανατηφόρα ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

8. Γκρίμσβοτν, Ισλανδία

Το ηφαίστειο αυτό βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον παγετώνα Βατναγιοκούλ, στην ανατολική Ισλανδία και η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν το 2011. Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, το μάγμα υπερχειλίζει, σπάει τους παγετώνες και προκαλεί καταστροφικές πλημμύρες. Σε μια έκρηξη του ηφαιστείου το 1996, η ποσότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη που έφτανε τα 50.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο!

7. Μάουνα Κέα, Χαβάη, ΗΠΑ

Το ηφαίστειο Μαούνα Κέα παραμένει ανενεργό τα τελευταία 4.500 χρόνια. Δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερες καταστροφές, ούτε καν όταν σε περίοδο ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή η λάβα των ηφαιστείων στη Χαβάη έχει χαμηλό ιξώδες, ρέει σαν ποτάμι. Το Μαούνα Κέα βρίσκεται γύρω στα 4.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και γύρω στα 10.200 μέτρα πάνω από τον πυθμένα του ειρηνικού ωκεανού.  

6. Κρακατόα, Ινδονησία

Το 1883, το ηφαιστειακό νησί Κρακατόα ανατινάχτηκε δημιουργώντας μια καλντέρα. Η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν 4 φορές πιο δυνατή από τη μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που έχει ποτέ πυροδοτηθεί. Μετά την έκρηξη, η έκταση του νησιού μειώθηκε σημαντικά ενώ δημιουργήθηκαν τσουνάμι ύψους 30 μέτρων και καυτή λάβα που ξεβράστηκε σε απόσταση 40 χλμ. Το νέο νησί που δημιουργήθηκε φτάνει σε ύψος τα 304 μέτρα.

5. Ρα Πατέρα, Ιώ, Δορυφόρος του Δία

Ηφαίστεια δε βρίσκονται μόνο στη γη. Βρίσκονται και στο διάστημα! Το 1979, το διαστημικό όχημα Βόγιατζερ ανακάλυψε την ύπαρξη ενεργών ηφαιστείων στο δορυφόρο Ιώ. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο που κατέγραψε το διαστημόπλοιο, αποτέλεσε την πρώτη ανακάλυψη εξωγήινου ενεργού ηφαιστείου. Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκαν δύο μεγαλύτερα στόμια: το στόμιο Λόκι και το στόμιο Πέλε. Η ύπαρξη ενεργού ηφαιστείου ήταν αφύσικη. Ο δορυφόρος είχε παγώσει στο κενό του διαστήματος και το ίδιο θα έπρεπε να έχει συμβεί και στο ηφαίστειο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σύντομα ότι η ισχυρή βαρύτητα του Δία προσέλκυε τον πυρήνα του δορυφόρου δημιουργώντας υψηλά επίπεδα θερμότητας. Έτσι, ξεσπούσε λάβα στην επιφάνεια του δορυφόρου αλλά και στο διάστημα.

4. Σαντορίνη, Ελλάδα

Από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσε να λείπει το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ηφαίστειο εξερράγη πριν από 3.600 και τα αποτελέσματα της έκρηξης αυτής ήταν καταστροφικά. Η λάβα έφτασε μέχρι τα παράλια της Κρήτης όπου και κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό ενώ λέγεται ότι η καταστροφή της αρχαίας Θήρας ταυτίζεται με την χαμένη Ατλαντίδα. Το ηφαίστειο είναι ενεργό ενώ χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται ετησίως το νησί και την καλντέρα με σκοπό να κολυμπήσουν στις θερμές πηγές και να δουν από κοντά τους κρατήρες.

3. Όρος Όλυμπος, Άρης

Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος και είναι ανενεργό. Το βουνό έχει πλάτος 550 χλμ και φτάνει σε υψόμετρο 27 χλμ. Παραμένει ανενεργό εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

2. Ταμπόρα, Ινδονησία

Το όρος Ταμπόρα βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή του νησιού Σουμπάουα. Το 1815, η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν γιγαντιαία και προκάλεσε ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης που σκέπασε τον ουρανό της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης «ακυρώνοντας» το καλοκαίρι του 1816. Στην έκρηξη αυτή, έχασαν τη ζωή τους περίπου 90.000 άνθρωποι.

1. Σιμπίριαν Τραπς, Σιβηρία

Το ηφαίστειο αυτό είναι μια ακόμα «μεγάλη πυριγενής περιοχή» ενώ χαρακτηρίζεται ως το πιο θανάσιμο όλων τον εποχών. Εξερράγη πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της περιόδου Πέρμια, και εξαφάνισε το 90% των οργανισμών σε θάλασσα και γη! Οι κορυφές του διέρρεαν σε μορφή γαιάνθρακα που καιγόταν από τις υψηλές θερμοκρασίες της λάβας ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα με δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου. Το ηφαίστειο οδήγησε στην υπερθέρμανση που πλήττει σήμερα ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Πηγή:  http://news.discovery.com/

 

Διαφήμιση