Αρχική Θεραπείες Ελπίδες για νέα επαναστατική θεραπεία του καρκίνου στο τελευταίο μεταστατικό στάδιο!

Ελπίδες για νέα επαναστατική θεραπεία του καρκίνου στο τελευταίο μεταστατικό στάδιο!

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για την προστασία των ασθενών με καρκίνο σε τελικό στάδιο, από τις θανατηφόρες συνέπειες της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας με φάρμακα που προστατεύουν τον ευαίσθητο γαστρεντερικό σωλήνα από τις τοξικές επιδράσεις της θεραπείας.

Η ισχυρή ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία μπορούν να καταστρέψουν μεταστατικούς καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, αλλά αυτές οι επιθετικές θεραπείες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους ίδιους τους ασθενείς, καταστρέφοντας την ευαίσθητη επένδυση του εντέρου.

Μια μελέτη σε ποντίκια εργαστηρίου, ωστόσο, έδειξε ότι δύο σχετικά απλά μόρια που ονομάζονται R-spondin1 και Slit2, συνδέονται με βλαστικά κύτταρα και με αυτό τον τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τους ασθενείς από τις βλαβερές παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας, αποκάλυψε ο καθηγητής Jian-Guo Geng του Πανεπιστημίου του Michigan.

«Όλοι οι όγκοι από διάφορους ιστούς και όργανα μπορεί να σκοτωθούν από υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, αλλά η σημερινή πρόκληση για τη θεραπεία της του μεταστατικού καρκίνου είναι ότι μπορεί πραγματικά να σκοτώσει τον ασθενή πριν να καταστρέψει τον όγκο», είπε ο καθηγητής Geng.

«Τώρα έχουμε έναν τρόπο να μπορεί ένας ασθενής να ανέχεται σε θανατηφόρες δόσεις την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Με τον τρόπο αυτό, το μεταγενέστερο στάδιο, μετάστασης του καρκίνου μπορεί να εξαλειφθεί με αυξημένες δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να θεραπεύσει τη μετάσταση του καρκίνου. Οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν από καρκίνο, αν η πρόβλεψη μας είναι αλήθεια», είπε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 50%-70% των ποντικών που υπέστησαν αγωγή στη μελέτη, επέζησε από μια θανατηφόρα δόση χημειοθεραπείας. Κανένα από τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει τα προστατευτικά μόρια δεν επέζησε από τη συγκεκριμένη δόση.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει πριν να μπορέσει η θεραπεία αυτή να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ίδιες θεμελιώδεις αρχές που ισχύουν για τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα του εντέρου που εξασφαλίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μπορούν και να αποτρέψουν την απελευθέρωση βακτηριακών τοξινών μέσα στο αίμα.

Ο καθηγητής Owen Sansom, αναπληρωτής διευθυντής του Cancer Research UK’s Beatson Institute, δήλωσε ότι ο καθηγητής Geng και οι συνεργάτες του έχουν κάνει μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη καθώς η τοξική επίδραση της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας στο πεπτικό σύστημα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι δόσεις δεν μπορούν να αυξηθούν και άρα να αυξηθούν και οι πιθανότητες για τη θεραπεία. Αλλά επειδή αυτή η έρευνα διεξάγεται μόνο σε ποντίκια, δεν μας δίνει ένα κρίσιμο στοιχείο, εάν η χρησιμοποιούμενη μέθοδος θα έχει επιπτώσεις σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία επίσης φαίνεται να οδηγούνται από βλαστικά κύτταρα.

Έτσι, ενώ τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα χρήσιμο σχέδιο για το πώς θα μπορούσαμε να εστιάσουμε μελλοντικά, στην προσπάθεια για την προστασία του πεπτικού συστήματος σε ασθενείς με καρκίνο, αυτή η συναρπαστική προοπτική είναι ακόμα μακριά ακόμα, κατέληξε ο καθηγητής Sansom.

Επιμέλεια: Έλενα Ριζεάκου

 Πηγή: independent.co.uk

Διαφήμιση