Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την ενεργειακή συνεργασία-Δρομολογούνται αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη...

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την ενεργειακή συνεργασία-Δρομολογούνται αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου

0
Διαφήμιση

Πραγματικότητα γίνεται πλέον η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την υπογραφή χθες του τριμερούς μνημονίου κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδάτινων πόρων από τον Γιάννη Μανιάτη και τους ομολόγους του Γιώργο Λιακοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και Σιλβάν Σαλόμ, υπουργό Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ.
 

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για συνεργασία που απέφερε καρπούς μετά από προσπάθεια 3 ετών και τώρα μπαίνει σε πολύ σημαντική και δημιουργική φάση, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη δυναμική της για την εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή. Επικεντρώνοντας στις τρεις κεντρικές δράσεις που προβλέπει η συνεργασία, δηλαδή η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου και η πόντιση καλωδίου διασύνδεσης των τριών χωρών, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ.
 

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της ένταξης του αγωγού Φυσικού Αερίου Κύπρος – Κρήτη – Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Ηπειρωτική Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» σημειώνει ο Ελληνας υπουργός. «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει προτεραιότητα στην εκπόνηση των μελετών, μείωση έως 40% του χρόνου υλοποίησης και δυνατότητα χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες. Θεωρώ ότι η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης αποτελεί έναν σταθμό στην τριμερή συνεργασία, που είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθηθεί και από άλλες, αμοιβαία επωφελείς, συνεργασίες σε πολλούς τομείς της οικονομίας».
 

Εξάλλου, σε κοινή διακήρυξή τους οι τρεις χώρες εξέφρασαν την υποστήριξη στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», που προβλέπει την πόντιση καλωδίου μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα συνδέει τις τρεις χώρες. Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από συντονισμένες ενέργειες των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη για το γεωπολιτικό κομμάτι της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και με τον ομόλογό του Γιώργο Λακκοκρύπη συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των δύο κρατών, οι αγωγοί, οι σταθμοί LNG κ.α. για την προώθηση των εξαγωγών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα της υλοποίησης του ηλεκτρικού καλωδίου “EuroAsia Interconnector”.

Κατά τη δημόσια παρουσίαση του έργου στους τρεις Υπουργούς, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας (consortium) των εταιριών υλοποίησης επεσήμαναν ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση, καθώς και ότι η πρώτη φάση που αφορά στη σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 36 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Τέλος, εξετάστηκε εκτενώς η διμερής συνεργασία σε ζητήματα αφαλατώσεων, όπου η πολύ μεγάλη ισραηλινή εμπειρία μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.
 

Από κυπριακής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου, όπου έχει ζητηθεί και η συμμετοχή του Ισραήλ, με τις τελικές αποφάσεις για τους Ισραηλινούς να λαμβάνονται αφού ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τον όγκο και τον τρόπο εξαγωγής του Φ/Α τους.

Διαφήμιση