Αρχική Καταστροφές Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Γιοσεμίτι της Καλιφόρνια

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Γιοσεμίτι της Καλιφόρνια

0
Διαφήμιση

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που μαίνεται από τις 17 Αυγούστου το Εθνικό Πάρκο Yosemite στη Καλιφόρνια και σύμφωνα με το CNN, μέχρι στιγμής καταγράφεται ως η 14η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία.

Το εκτεταμένο πύρινο μέτωπο έχει κάνει στάχτη σχεδόν 144.000 στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί στο μέγεθος της πόλης του Σικάγο. Η πυρκαγιά συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, ενώ στο Εθνικό Πάρκο επιχειρούν περισσότεροι από 3.400 πυροσβέστες. Το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή δυσχεραίνουν, πέραν των ανέμων, το δύσβατο έδαφος και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Η πυρκαγιά απειλεί τις γραμμές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης που τροφοδοτούν το Σαν Φρανσίσκο με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.

Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο όμως διατρέχει η πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί το Πάρκο Γιοσέμιτι.

Εκτός από αρκούδες, λύκους και πουλιά και άλλα ζώα η φωτιά απειλεί τις υπεραιωνόβιες, γιγάντιες σεκόγιες που θεωρούνται το σύμβολο του αμερικανικού Συστήματος Εθνικών Πάρκων.

Οι σεκόγιες είναι κωνοφόρα δέντρα και θεωρούνται ως τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, η σεκόγια που ακούει στο όνομα Στρατηγός Σέρμαν έχει ύψος 83,8 μέτρα και όγκο που φτάνει τα 1700 κυβικά μέτρα.

Οι σεκόγιες έχουν ηλικία πολλών αιώνων που φτάνει τα τρεις χιλιάδες χρόνια και πλέον. Ψηλότερο δέντρο του κόσμου θεωρείται ένα μέλος του είδους Sequoia sempervirens, που ακούει στο όνομα Υπερίων, το οποίο επίσης απαντάται στην Καλιφόρνια και φτάνει σε ύψος τα 115 μέτρα.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες τα δάση της σεκόγιας αναπτύσσονται σε περιοχές με αραιή βλάστηση καθώς τα δέντρα απαιτούν άπλετο ήλιο για να μεγαλώσουν.

Μάλιστα, οι σεκόγιες ευνοούνται από τις φυσικές πυρκαγιές καθώς έχουν τη δυνατότητα να αναβλασταίνουν από τον κορμό τους, ενώ  η θερμότητα που ξεραίνει τα κουκουνάρια τους προκαλούν την απόσπαση και διασπορά των σπόρων.

Παρόλα αυτά, μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στις συστάδες της σεκόγιας στο Γιοσέμιτι θα είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά του δάσους στη σημερινή κατάσταση σε αιώνες αν όχι για χιλιετίες.

Διαφήμιση