Αρχική Ειδήσεις Την άμεση οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) ζητά η Κομισιόν- Μεγάλα τα...

Την άμεση οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) ζητά η Κομισιόν- Μεγάλα τα οικονομικά οφέλη

0
Διαφήμιση

Σημαντική συμβολή στην «Γαλάζια Ανάπτυξη» η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, διαπιστώνεται σε μελέτη της Κομισιόν, η οποία ουσιαστικά προτρέπει της χώρες- μέλη να προχωρήσουν στον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ωφελήσει τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τις γενικότερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.

Η μελέτη εξετάζει το κόστος και τα οφέλη της θέσπισης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και αναλύει τις συνέπειες της καθιέρωσης ΑΟΖ για διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες. Οι ΑΟΖ θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια αποτελεσματικότερη πολιτική χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία θα προσέλκυε επενδύσεις και περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες.

Στην έκθεση γίνεται ανάλυση όλων των εναλλακτικών θαλάσσιων ζωνών που μπορεί να ανακηρύξει ένα κράτος και σύγκριση κόστους- οφέλους. Προκύπτει, μάλιστα, ότι η αλιευτική ζώνη προσφέρει μεγάλα οφέλη. Γενικότερα, η μελέτη δίνει έμφαση τόσο στην αλιευτική ζώνη όσο και στη ζώνη προστασίας του περιβάλλοντος και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με παράλληλη ανάλυση για το ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η καθεμία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η έρευνα, η περιβαλλοντική προστασία.

Πάντως όπως επισημαίνεται μόνο μια πλήρης ΑΟΖ αποδίδει σε ένα κράτος τα μέγιστα οφέλη, παρά το ενδεχομένως αυξημένο κόστος της διαπραγμάτευσης με τους γείτονές του επί της οριοθέτησης.

Η Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, δήλωσε: «Υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες θα μπορούσαν να ευοδωθούν με τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ). Η ανακήρυξη και η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους. Αποτελεί όμως κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Τα παράκτια κράτη της Μεσογείου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες τους με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Ευκαιρίες

Η μελέτη εστιάζει στις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν οι ΑΟΖ και άλλες παρόμοιες ζώνες από πλευράς οικονομικού κόστους και οφέλους, βιωσιμότητας και διακυβέρνησης του θαλάσσιου χώρου, και τονίζει ότι αυτές θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη αποσκοπεί στη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό κλάδο, η οποία θα συμβάλει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Αυτοί οι οικονομικοί κλάδοι παρέχουν απασχόληση σε 5,4 εκατομμύρια άτομα και εξασφαλίζουν συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία περίπου 500 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2020, οι τιμές αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε 7 εκατομμύρια και περίπου 600 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η στρατηγική υπογραμμίζει τους πέντε τομείς με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό δυναμικό: γαλάζια ενέργεια, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσιος, παράκτιος τουρισμός και κρουαζιέρες, θαλάσσιοι ορυκτοί πόροι και γαλάζια βιοτεχνολογία.

INFO:

Η τελική έκθεση και την περίληψη της μελέτης βρίσκεται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/documentation/studies/studymaritimezonesinmediterraneansea_en.htm

Διαφήμιση