Αρχική Ανακύκλωση Τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

0
Διαφήμιση

Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη μηχανική ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της περιφέρειας για χρονική περίοδο 25 ετών, ενώ η επένδυση φτάνει τα 140 εκατ. ευρώ και αφορά σε μια εκτιμώμενη ποσότητα απορριμμάτων 200 χιλιάδων τόνων ετησίως.

Το έργο που είναι ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων διαχείρισης σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και 2 σταθμών μεταφόρτωσης σε Κορινθία, Αργολίδα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία πλήθος υπουργών. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για την Ελλάδα τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «σε εξέλιξη βρίσκονται δώδεκα διαφορετικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα και σήμερα μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα ξεκινούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εντός του 2014 ξεκινούν οι μονάδες και τέλη του 2015 θα είναι έτοιμες, καλύπτοντας όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Υπογράμμισε ότι, εκτός Πελοποννήσου, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 11 σχέδια που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα για την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα (που περιλαμβάνει 3 έργα) τις Σέρρες και 4 έργα που καλύπτουν το σύνολο της Αττικής. Αυτά τα σχέδια, είπε, προχωρούν και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, καλύπτοντας το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού της.

Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και σημείωσε ότι «πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διαχείριση, με συμβολή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και το πείραμα αυτό θα πετύχει, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε αυτό το πείραμα να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο στοίχημα, που είναι η σύντονη περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι η ανάδειξη μειοδότη στην Πελοπόννησο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περί τα μέσα του 2014 και η προσπάθεια όλων μας είναι, να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους υπουργούς γιατί πίστεψαν στο πρότυπο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες των υπουργείων αλλά και της Περιφέρειας, για την καθοριστική συμβολή τους. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, ολοκληρώθηκε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου σε μόλις 19 μήνες και πρόσθεσε ότι δίνεται οριστική λύση με υψηλότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα στον περιφερειακό σχεδιασμό και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και πολύ χαμηλή τιμή.

Διαφήμιση