Αρχική Θεραπείες Ακριβή θεραπεία δε σημαίνει απαραίτητα και αποτελεσματικότερη

Ακριβή θεραπεία δε σημαίνει απαραίτητα και αποτελεσματικότερη

0
Διαφήμιση

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε πως το ακριβότερο είναι και καλύτερο. Πως το εξειδικευμενο φάρμακο ή το φάρμακο τελευταίας γενιάς, με ένα καθολικό τρόπο, τη στιγμή της κυκλοφορίας του, αχρηστεύει με μιας όλα τα παλαιότερα φάρμακα. Έχει φτιαχθεί για ένα σκοπό, είναι εξειδικευμένο. Πρέπει να είναι το καλύτερο. Αυτός όμως, συχνά αποδεικνύεται ως λανθασμένος τρόπος σκέψης. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα αντικαρκινικό φάρμακο αποδείχθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της συνήθης αιτίας τύφλωσης της 3ης ηλικίας, όσο και το ακριβό φάρμακο που έχει παραχθεί, συγκεκριμένα για αυτή την περίπτωση.

Μια διετής δοκιμή απέδειξε πως οι θεραπείες με Lucentis και Avastin είναι εξίσου αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩΚ). Πρόκειται για μια χρόνια οφθαλμική νόσο, κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. Χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση περίπου τα 2/3 των ανθρώπων στους οποίους έγινε διάγνωση, χάνουν την όραση τους μέσα σε δύο έτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μη ακριβή όραση, παραμόρφωση των σχημάτων των αντικειμένων και θαμπά χρώματα.

Και πριν συνεχίσουμε με την παράθεση της σχετικής έρευνας, ας δούμε τις παρακάτω εικόνες προκειμένου να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της ΗΕΩΚ και την αδυναμία που επιφέρει στους πάσχοντες. Οι εικόνες αποδίδουν την οπτική που έχει κάποιος παθών με διεγνωσμένη ΗΕΩΚ.


παραμόρφωση σχημάτων


παραμόρφωση σχημάτων και σκοτεινά σημεία


σκοτεινά σημεία που εξαπλώνονται σταδιακά
οδηγώντας σε πλήρη τύφλωση

Το Lucentis, είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της ΗΕΩΚ. Κοστίζει περίπου 813 ευρώ ανά δόση, την ώρα που το Avastin κοστίζει περίπου 70 ευρώ ανά δόση. Το NHS (εθνικό σύστημα υγείας του Η.Β.), αν αντικαθιστούσε το Lucentis με Avastin θα είχε όφελος της τάξης των 98 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αν λάβουμε υπόψη ότι χορηγεί το Lucentis σε 17.295 μάτια το χρόνο. Βέβαια, το Avastin άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται σε κάποιες περιοχές της χώρας και εκτενώς σε άλλα σημεία του κόσμου, και όχι μόνο για την ΗΕΩΚ, αλλά και άλλες παθήσεις των ματιών.

Στην έρευνα που πιστοποίησε την εξίσωση στην αποτελεσματικότητα των δύο φαρμάκων, συμμετείχαν 23 νοσοκομεία και πολλά αναγνωρισμένα βρετανικά πανεπιστήμια. 610 άτομα με ΗΕΩΚ συμμετείχαν στην IVAN, όπως ονομάστηκε η μελέτη. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον τομέα της οφθαλμολογίας στη Βρετανία.

Μετά την χορήγηση 3 μηνιαίων δόσεων, οι ασθενείς λάμβαναν μία δόση το μήνα (μηνιαίο γκρουπ) και κάποιοι από αυτούς, μόνο σε περίπτωση που έκρινε ο ειδικός. Το τακτικό μηνιαίο γκρουπ ασθενών έλαβε 23 δόσεις στα 2 έτη, και οι υπόλοιποι κατά μέσο όρο 13. Άλλοι έλαβαν το ένα φάρμακο, άλλοι το άλλο. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια, ανεξαρτήτως φαρμάκου. Το μόνο που έκανε διαφορά ήταν ο αριθμός των δόσεων και όχι το είδος του φαρμάκου. Το μηνιαίο γκρουπ επέδειξε ελαφρώς περισσότερη βελτίωση έναντι των υπολοίπων και αναφορικά με τα επίπεδα της οπτικής ευκρίνειας και ανταπόκρισης. Ωστόσο, ανέπτυξε και συμπτώματα μιας άλλης πάθησης, ως παρενέργεια των φαρμάκων, γνωστής ως “γεωγραφικής ατροφίας”. Σε αυτή την πάθηση, λεπταίνει ο αμφιβληστροειδής χειτώνας και μειώνεται η αιμάτωσή του.

Κατά την έρευνα IVAN παρατηρήθηκαν πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων, σχετιζόμενες με θάνατο, εμφράγματα, εγκεφαλικά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να επιφέρει θάνατο, ανεπάρκεια ή να οδηγήσει σε νοσοκομειακή εισαγωγή. Το μηνιαίο γκρουπ είχε λιγότερα περιστατικά θανάτων από τους υπόλοιπους, αλλά σε γενικές γραμμές, τα στατιστικά έδειξαν ότι η χορήγηση των φαρμάκων απέτρεψε πιθανούς θανάτους, εφόσον βάση της ηλικίας, του φύλου και των εθνικών στατιστικών θνησιμότητας, οι ειδικοί περίμεναν ότι θα αντιμετωπίσουν περισσότερες απώλειες. Όταν δε, έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας IVAN με μια παρόμοια αμερικανική έρευνα (CATT) τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το μηνιαίο γκρουπ είχε λιγότερες πιθανότητες θανάτου.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές δηλώνουν πως τα πορίσματά τους θα αξιοποιηθούν σε επόμενο κύκλο ερευνών και ίσως οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στην αντιμετώπιση της ΗΕΩΚ. Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, συνίσταται στους ηλικιωμένους που ξεκινούν μια θεραπεία για την ΗΕΩΚ να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν πλήρως τα δεδομένα και τις πιθανότητες. Να επιλέξουν δηλαδή με σύνεση εάν θα λάβουν μηνιαίες δόσεις, που όμως μπορεί να προκαλέσουν γεωγραφική ατροφία ή αν θα ακολουθήσουν μια λιγότερο επιθετική αγωγή, η οποία όμως μπορεί να μην αποτρέψει την πιθανότητα θανάτου εξαιτίας της τύφλωσης και των παρενεργειών της ΗΕΩΚ.

Επιμέλεια: Μαρία Αλιβιζάτου

πηγή: Cheaper anti-cancer drug as effective as expensive drug in treating wet AMD, esciencenews.com

Διαφήμιση