Αρχική Θεραπείες Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Νέο φάρμακο χωρίς ορμόνες

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Νέο φάρμακο χωρίς ορμόνες

0
Διαφήμιση

Καλά τα νέα από την Αμερική, όπου και εγκρίθηκε η κυκλοφορία ενός νέου μη-ορμονικού φαρμάκου, για την αντιμετώπιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.

Οι εξάψεις είναι το πιο βασανιστικό ενόχλημα των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια. Μειώνουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας, καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα της αλλά και τον ύπνο της.

Παγκόσμια έχει γίνει αποδεκτό ότι η αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι η χρήση ορμονικών σκευασμάτων. Πολλές γυναίκες όμως, δεν θέλουν να πάρουν τα φάρμακα αυτά για το φόβο των παρενεργειών τους, όπως αύξηση καρκίνου μαστού ή θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Επίσης μια πολύ μεγάλη ομάδα γυναικών δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, λόγω κάποιου ιατρικού προβλήματος ή κάποιας άλλης αντένδειξης.

Στην Αμερική εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, η χρήση ενός φαρμάκου που μπορεί και αντιμετωπίζει αρκετά αποτελεσματικά τις εξάψεις και δεν περιέχει ορμόνες. Το νέο αυτό φάρμακο, που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελλάδα, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εξάψεων έως και 60%. Επίσης αναφέρεται οτι τα επεισόδια που παραμένουν είναι πιο ήπια σε ένταση. Οι παρενέργειες του (ναυτία, κεφαλαγια) φαίνεται να είναι σπάνιες. Σήμερα, στην Ελλάδα κυκλοφορεί ένα αντίστοιχο φάρμακο που περιέχει την ίδια ουσία και που πιθανότατα θα αντικατασταθεί από το νεότερο, βελτιωμένης αποτελεσματικότητας φάρμακο.

Με το φάρμακο αυτό, οι γυναίκες που υποφέρουν από εξάψεις έχουν ένα νέο όπλο για να τις καταπολεμήσουν αρκετά αποτελεσματικά χωρίς να έχουν τους κινδύνους ή τους φόβους της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαφήμιση