Αρχική Ειδήσεις Βιοκλιματικά σπίτια

Βιοκλιματικά σπίτια

0
Διαφήμιση

Το εύκρατο κλίμα της χώρας μας προσφέρεται ιδιαίτερα για το βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων, με δυνατότητα για εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και κατά 80% σε σύγκριση με συμβατικά κτίρια. Ωστόσο η έλλειψη ενημέρωσης έχει σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες, από φόβο για το κόστος ή την αποτελεσματικότητα των βιοκλιματικών κτιρίων, να εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι τους χάνοντας σημαντικά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 180 εφαρμογές βιοκλιματικών κτιρίων, δύο από τα οποία σε οικιστικά σύνολα. Συνήθως πρόκειται για κατοικίες χαμηλού ύψους που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ υπάρχουν εφαρμογές σε κοινόχρηστα κτίρια και μερικά σχολεία.

Σε πρακτικό επίπεδο, ένα κτίριο κατασκευασμένο με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής χρειάζεται θέρμανση πολύ λίγες ημέρες το χρόνο ή και καθόλου (ανάλογα με την περιοχή), καθόλου κλιματισμό και λιγότερη ενέργεια για φωτισμό των χώρων. Έτσι, η εξοικονόμηση χρημάτων από θέρμανση και ψύξη καλύπτει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τη διαφορά στο κόστος κατασκευής ενός βιοκλιματικού κτιρίου, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει το 10-15% επιπλέον του κόστους ενός συμβατικού κτιρίου.

Πως λειτουργεί ο βιοκλιματικός σχεδιασμός

Με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ο συνολικός σχεδιασμός του κτιρίου αλλά και των χώρων που το περιβάλλουν προσαρμόζεται στις ειδικές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε περιοχής. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η εξασφάλιση θερμικής άνεσης, αξιοποιώντας απλώς κατασκευαστικά στοιχεία του κτιρίου ή του περιβάλλοντος χώρου.

Για να το επιτύχει αυτό ο αρχιτέκτονας, παρεμβαίνει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της κατασκευής.

Εξωτερικό:

Θερμική προστασία:

• θερμομόνωση-αεροστεγάνωση του κτιρίου και των ανοιγμάτων

• διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (πχ φύτευση δέντρων για προστασία από τον ήλιο ή τους ανέμους)

Προστασία μέσω σκίασης

Εσωτερικό:

-Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και φυσικό φωτισμό:

• προσανατολισμό των χώρων και των ανοιγμάτων,

• διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων ανάλογα με τις θερμικές ανάγκες και

• παθητικά ηλιακά συστήματα.

– Απομάκρυνση της θερμότητας το καλοκαίρι

• παθητικά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού

Βασικά «εργαλεία» για τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού κτιρίου είναι τα διάφορα παθητικά συστήματα (συστήματα, δηλαδή που δεν προϋποθέτουν χρήση ενέργειας) που ενσωματώνονται στην κατασκευή.  

Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης

Συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν με μορφή θερμότητας και τη διαχέουν σιγά σιγά στο χώρο. Στην πλέον απλή μορφή (συστήματα αμέσου κέρδους), αξιοποιείται ένα άνοιγμα με νότιο προσανατολισμό, απέναντι από το οποίο ένας ακάλυπτος τοίχος από πέτρα, πλάκες ή μπετόν απορροφά τη θερμότητα και την προσφέρει σταδιακά στο χώρο. Στα συστήματα εμμέσου κέρδους ανήκουν οι ηλιακοί τοίχοι που έχουν στην εξωτερική πλευρά σε μικρή απόσταση από τον τοίχο τζάμι και λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες μεταφέροντας τη θερμότητα μέσω του υλικού του τοίχου ή θυρίδων στον εσωτερικό χώρο, τα θερμοκήπια, κλειστοί χώροι από γυαλί στα νότια τμήματα του κτιρίου από όπου η θερμότητα μεταφέρεται στο εσωτερικό του κτιρίου και τα ηλιακά αίθρια, δηλαδή εσωτερικοί χώροι του κτιρίου σκεπασμένοι με τζάμι που λειτουργούν όπως τα θερμοκήπια.

Παθητικά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού

Για την ηλιοπροστασία του κτιρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν γεωμετρικά στοιχεία, όπως προεξοχές, σκίαστρα, υαλοπίνακες με ειδικές επιστρώσεις ή φυσική βλάστηση. Μια δεύτερη μέθοδος είναι ο φυσικός εξαερισμός που επιτυγχάνεται με ανοίγματα στο κέλυφος του κτιρίου και θυρίδες στους διαχωριστικούς εσωτερικούς τοίχους, ιδιαίτερα ο διαμπερής νυχτερινός αερισμός, με χρήση ανοιγμάτων. Επίσης, για φυσικό δροσισμό μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι, όπως φυτεμένο δώμα, αεριζόμενο κέλυφος, ενίσχυση του φυσικού εξαερισμού με ηλιακές καμινάδες, εξάτμιση νερού με διάφορες τεχνικές και, τέλος, δροσισμός με απόρριψη της θερμότητας προς τον ουρανό ή προς τη γη (υπόσκαφα κτίρια, υπεδάφιο σύστημα αγωγών)

Συστήματα και τεχνικές Φυσικού Φωτισμού

Για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και την ομαλή κατανομή του φωτισμού εφαρμόζονται ανοίγματα στην κατακόρυφη τοιχοποιία, ανοίγματα οροφής, αίθρια και φωταγωγοί.

Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCan you breath?
Επόμενο άρθροΌταν το μέλι “ζαχαρώνει” και πως το επαναφέρουμε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ