Αρχική Ειδήσεις Taksim: η επόμενη μέρα

Taksim: η επόμενη μέρα

0
Διαφήμιση

Η Κωνσταντινούπολη, ξύπνησε σήμερα για να βρει δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές ακτιβιστές να εργάζονται όλοι μαζί κάτω από τη βροχή, προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Σκουπίδια, θραύσματα παντού μαρτυρούν τις βίαιες εκδηλώσεις των περασμένων 4 ημερών κατά την κυβέρνησης.

Την Παρασκευή και το Σάββατο όλη η συνοικία του Taksim είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Μάχη που κράτησε έως το απόγευμα του Σαββάτου, όταν η Αστυνομία έριξε τα τελευταία δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές είχαν τον έλεγχο του Taksim για συνολικά τουλάχιστον 36 ώρες και παραμένουν στο κέντρο έτοιμοι για όλα. Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν έντονες αναταραχές και προσπάθεια καταστολής εκ μέρους των Αρχών και στην Άγκυρα.

Συνολικά, οι Αρχές μιλούν για 900 ανθρώπους υπό περιορισμό και σωρεία τραυματισμών στις 30 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας μέσα στις 4 ημέρες που πέρασαν.

Παρά το γεγονός, ότι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο πλαίσιο ακτιβισμού υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος στο αστικό κέντρο, φαίνεται τελικά ότι αυτό ήταν απλά επικαλούμενη αφορμή, είτε αφορμή που πυροδότησε τη γενικότερη πολιτική δυσαρέσκεια του λαού, που την εξέφρασε με το χειρότερο τρόπο. Το ίδιο υποστηρίζουν και αρκετοί ερωτώμενοι διαδηλωτές. Το θέμα πλέον έχει λάβει καθαρά πολιτικές και εθνικιστικές διαστάσεις, αφού ένα τέτοιο πλαίσιο υπαγορεύει και η σχετική αμυντική δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας: «Αν θεωρείτε κάποιον που υπηρετεί τους ανθρώπους του δικτάτορα, τότε δεν έχω τίποτα να σας πω» Υποστήριξε τη θέση του, παρουσιάζοντας τα εξέχοντα οικονομικά επιτεύγματα της Κυβέρνησής του μέσα σε μια δεκαετία. Προσέθεσε, ότι «..λένε πως εξοντώνουμε τα δέντρα. Εμείς φυτέψαμε κατά προσέγγιση 2 τρις δέντρα.»

Διαφήμιση