Αρχική Ειδήσεις Μέσω Ελλάδας και αγωγού TAP το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη-Την Παρασκευή η...

Μέσω Ελλάδας και αγωγού TAP το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη-Την Παρασκευή η απόφαση

0
Διαφήμιση

Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) υπεγράφη ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και τηm TAP(Trans Adriatic Pipeline) και πλέον απομένει η επίσημη απόφαση της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ την Παρασκευή για την μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του συγκεκριμένου αγωγού έναντι του αντίπαλου Nabucco,

Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director κ. Kετίλ Τούνκλαντ.
Παρόντες στην υπογραφή ήταν και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για την περιοχή αν την Παρασκευή επιλεγεί στο Μπακού ο αγωγός TAP. Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε «πάρα πολύ αισιόδοξος» για την ανακοίνωση της Παρασκευής και στάθηκε στις δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Για διεθνές ορόσημο σε επίπεδο συνεργασίας έκανε λόγο ο κ. Τούνγκλαντ ο οποίος έκανε λόγο για επενδύσεις 1 ,5 δις. ευρώ και ευχήθηκε πολυετή συνεργασία.

Η θετική για την χώρα μας εξέλιξη, ως προς την απόφαση της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη μετά και την ανακοίνωση σήμερα του μεγάλου αυστριακού ενεργειακού ομίλου OVM που υποστήριζε το σχέδιο του αγωγού Nabucco, ότι ο συγκεκριμένος αγωγός απορρίφθηκε από την κοινοπραξία.

«Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ ενημέρωσε τον OVM για την απόφασή της σχετικά με τον τρόπο που προτιμά για την παράδοση του αερίου στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία» αναφέρει ο OVM στην ανακοίνωσή του.

Ο Nabucco θα συνέδεε την Τουρκία με την Αυστρία περνώντας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μπορεί με σιγουριά να πει ότι μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κόμβο και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της σημασία.

Η επιλογή του ΤΑΡ έναντι του Nabucco West βασίζεται στην σαφή οικονομοτεχνική του υπεροχή και στο γεγονός ότι από εμπορικής άποψης συμφέρει περισσότερο. Όταν οριστικοποιηθεί και επισήμως η επιλογή της κοινοπραξίας, για την οποία ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε προϊδεάσει τους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο την προηγούμενη εβδομάδα, θα χρειαστεί ένα αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση διαφόρων τεχνικών λεπτομερειών καθώς και για την τελική επενδυτική απόφαση (Fund Investment Decision – FDI).

Παράλληλα, αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για τον Ionian – Adriatic Pipeline που θα τροφοδοτεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Κροατία κ.ά) καθώς και του IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

Ο Διαδρατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) θα έχει μήκος περίπου 870 χιλιόμετρα που κατά προσέγγιση χωρίζονται σε 550 χιλιόμετρα στην Ελλάδα, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχτεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 810 μέτρα.

Διαφήμιση