Αρχική Τεχνολογία Επίθεμα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο από πτώσεις ηλικιωμένων

Επίθεμα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο από πτώσεις ηλικιωμένων

0
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, 500.000 νοσηλείες και 40.000 πρόωροι θάνατοι ατόμων της 3ης ηλικίας, οφείλονται σε μη έγκυρη αντιμετώπιση πτώσης του ηλικιωμένου στον προσωπικό του χώρο. Ενώ, εκτιμάται ότι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών, βιώνουν μία πτώση ετησίως στην Ευρώπη. Ο τραυματισμός που προκύπτει από αυτές τις πτώσεις, είναι η βασικότερη αιτία θανάτου αυτών των ατόμων, αφού επιδεινώνει σωματικές και ψυχολογικές προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπου δημιουργεί συνθήκες “χαριστικής βολής”.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. φαίνεται πως η εφαρμογή των προγραμμάτων FallWatch και FallWatch Demo, υπόσχεται να ελαχιστοποιήσει το χρόνο απόκρισης σε ενδεχόμενη πτώση ηλικιωμένου, αφού πρόκειται για ένα επίθεμα με ενσωματωμένο αισθητήρα που ειδοποιεί εξειδικευμένο νοσοκόμο/νοσοκόμα ή μέλος της οικογένειας. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ποσοστό εντοπισμού από 90%, μόνο με τη χρήση του αυτοκόλλητου βιοαισθητήρα και χωρίς το επιπρόσθετο λογισμικό σύστημα που θα υποστηρίζει τη χρήση του και το οποίο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες σφάλματος. Μια πρώτη εκδοχή του ειδικού επιθέματος Vigi’fall αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά από το τέλος του 2013, ενώ ένα έτος αργότερα αναμένουμε τη βελτιωμένη έκδοση που θα μετρά και καρδιακό παλμό.

Η συγκεκριμένη τεχνολογική λύση, αναμένεται να δημιουργήσει 100 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας για την εταιρεία μόνο, ενώ για τα επόμενα 3 χρόνια, υπολογίζεται πως θα χρησιμοποιείται από 3 εκατομμύρια ηλικιωμένους στην Ευρώπη. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και ασιατικές και άλλες χώρες.

Η λύση βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητήρων. Ο χρήστης φοράει ένα βιοαισθητήρα, ενώ μία σειρά από άλλους αισθητήρες προσαρμόζονται ασύρματα στους τοίχους σε όλο τον χώρο, περίπου όπως τα συστήματα ασφαλείας κατοικιών. Εάν ο χρήστης υποστεί πτώση, πέρα από το σήμα που εκπέμπει για την πτώση ο βιοαισθητήρας, οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στον τοίχο εντοπίζουν την έλλειψη κίνησης και ασύρματα αναμεταδίδουν σήμα σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο βρίσκεται επίσης εντός της οικίας. Το σύστημα ελέγχου συνδέεται αυτόματα, μέσω τηλεφώνου, με μία νοσοκόμα ή με ένα τηλεφωνικό κέντρο σε περίπτωση που η πτώση συμβαίνει στο σπίτι του ίδιου χρήστη. Προκειμένου να ξεχωρίσει το σύστημα μεταξύ πραγματικών πτώσεων και μη πραγματικών, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με λογισμικό συνδυασμού δεδομένων που επιτρέπει την ανάλυση της φύσης της πτώσης (με ή χωρίς πρόσκρουση) και την στάση του ασθενούς μετά την πτώση. Σε ένα χώρο φροντίδας ηλικιωμένων, επεμβαίνει άμεσα μία νοσοκόμα. Ως μία δεύτερη δικλείδα επαλήθευσης για άτομα που ζουν μόνα τους, ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου επιχειρεί να καλέσει τον χρήστη στο τηλέφωνο. Εάν η κλήση δεν απαντηθεί, η οικογένεια του ή η ομάδα επείγουσας δράσης κινητοποιείται άμεσα.

Το επίθεμα Vigi’fall μπορεί να φορεθεί ακόμη και στο μπάνιο και φορτίζεται με υψηλής ισχύος μπαταρίες, ενώ όταν τοποθετηθεί στο δέρμα δεν γίνεται πλέον αντιληπτό από τον χρήστη, ο οποίος νιώθει ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση πτώσης, θα έχει άμεση βοήθεια. Ενώ, ταυτόχρονα, νιώθει άνετα και δεν επηρεάζει την ψυχολογία του αρνητικά.

Διαφήμιση