Αρχική Περιβάλλον Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA): Κίνδυνος από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη-...

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA): Κίνδυνος από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη- Λήψη μέτρων τώρα

0
Διαφήμιση

Ανεπαρκής κρίνεται η παγκόσμια δράση για τη μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), ο στόχος να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου, δεν έχει ακόμα εγκαταλειφθεί.

Προκειμένου να μην χαθεί το παιχνίδι, η ΙΕΑ, προτείνει την άμεση παύση της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση. Ξεκάθαρες πολιτικές λύσεις, με άμεση ανάληψη δράσεων που θα συμπεριλαμβάνουν οικονομική πολιτική είναι απαραίτητα για επενδύσεις σε χαμηλού άνθρακα ενεργειακές παροχές που θα είναι όμως επαρκείς για τις ανθρώπινες ανάγκες, υποστηρίζει η ΙΕΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, μεταξύ άλλων, προτείνει την άμεση θέσπιση κρατικών πολιτικών που δε θα βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της παρακίνησης χρήσης τεχνολογικών λύσεων που θα συνεισφέρουν στη διατήρηση του στόχου ανόδου έως 2 βαθμούς μέχρι το 2020.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η θέσπιση μέτρων που θα εμποδίζουν την ανάπτυξη του τομέα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου και η εξασθένιση μονάδων που χρησιμοποιούν άλλα ορυκτά υποκατάστατα σταδιακά.

Παράλληλα, χρειάζονται κινήσεις που θα επιτρέψουν την παράλληλη ανάπτυξη μονάδων Α.Π.Ε. ώστε να καλύπτουν το 27%, έναντι του σημερινού 20% των αναγκών σε ενέργεια, έως το 2020.

Έπειτα, χρειάζεται να παρέχονται ξεκάθαρα μηνύματα στην αγορά, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να στηρίζουν με βεβαιότητα την ανάπτυξη Α.Π.Ε. και φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων παραγωγής ενέργειας, καθώς και να υπάρξει μια σταθερή τιμή άνθρακα στην αγορά παγκοσμίως.

Εάν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τότε σε δέκα μόλις χρόνια, το όλο κόστος ενός εγχειρήματος ολικής παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα, θα ανέλθει στο αστρονομικό ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου, με παράλληλη ζημία για τους μέχρι τότε παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 650 δις δολάρια.  

Ο τομέας παραγωγής ενέργειας δεν έχει ανοσία έναντι της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να προσαρμοστεί. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τόσο αυτές της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και εκείνες της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις εγκαταστάσεις παροχής πόσιμου νερού σε πολλά σημεία του πλανήτη, από τα οποία δεν θα εξαιρεθούν μεγάλα αστικά σημεία, καθώς ο καιρός δε μπορεί να κάνει διακρίσεις, πλήττοντας μια έρημο ας πούμε.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα φιλοξενούν αυτή τη στιγμή περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της γης. Υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν την μετάδοση ασθενειών και υπόκεινται ήδη σε ετήσιο μέγιστο υψηλότερης θερμοκρασίας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το πλανητικό μέσο όρο υψηλότερης θερμοκρασίας.

Η ανάγκη των μεγάλων κρατών, όπως η Κίνα, για μείωση της θερμοκρασίας τους θα τις οδηγήσουν σε αναγκαία έξοδα της τάξης των 107 τρις δολαρίων έως το 2035, ακόμα κι αν η συνολική θερμοκρασία της γης δεν ανέβει πάνω από 2 βαθμούς κελσίου. Ποσά τρεις φορές μεγαλύτερα απ’ ότι θα συνέβαινε εάν λάμβαναν δράση τα προηγούμενα 30 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα κατά το 2012 αντιστάθμισε τη μείωση που καταγράφηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη οδηγώντας τις σε νέα υψηλά επίπεδα το 2012, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Ειδικότερα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,4% στους 31,6 δισ. τόνους με την Κίνα να “συνεισφέρει” επιπλέον 300 εκ. τόνους. Παρόλα αυτά πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση CO2 στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, στοιχείο που αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ασιατικός γίγαντας για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Στις ΗΠΑ, η μετάβαση από τον άνθρακα στο σχιστολιθικό φυσικό αέριο ως προς την ηλεκτροπαραγωγή οδήγησε σε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 200 εκατ. τόνους και διαμόρφωσή τους στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 50 εκατ. τόνους λόγω της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της επιβολής μέγιστων ορίων εκπομπών σε βιομηχανικές και ενεργειακές επιχειρήσεις.

Εάν καθυστερήσει η εφαρμογή ενεργειακών μέτρων έως το 2020, θα εξοικονομηθεί 1,5 τρις δολάρια από επενδύσεις χαμηλού άνθρακα. Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν 5 τρις δολάρια σε τέτοιες επενδύσεις έως το 2035.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο αντίκτυπος των κλιματικών αλλαγών και οι απαραίτητες προσαρμογές, θα διαφοροποιούνται ανά περιοχή και τομέα, προειδοποιεί στην έκθεσή της η ΙΕΑ. Μερικές επιδράσεις θα είναι σταδιακές, καθώς σταδιακά θα αυξάνεται η στάθμη του επιπέδου της θάλασσας. Υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και παράκτια έργα και φράγματα θα ανήκουν στην παρελθοντική σφαίρα. Όσο αργούν, τόσο μεγαλύτερη η ζημία.

Για παράδειγμα μόνο στις Η.Π.Α., σχεδόν 300 ενεργειακές εγκαταστάσεις βρίσκονται 1,2 μέτρα από υψηλού κινδύνου ζώνες. Άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβάνουν τροπικούς κυκλώνες, κύματα θερμότητας και πλημμύρες. Και τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε ένταση και συχνότητα. Οι κυκλώνες μπορούν να καταστρέψουν ρευματοφόρους στύλους και άλλες εγκαταστάσεις, όπως παράκτιες πλατφόρμες πετρελαϊκής άντλησης, ανεμογεννήτριες. Τα κύματα θερμότητας και οι ξαφνικές μεταβολές ψύξης-θέρμανσης επηρεάζουν επίσης την εύρυθμη λειτουργία κυκλωμάτων. Δεν συζητάμε για τον αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και την υγεία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι λοιπόν μια νέα μεταβλητή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό ενεργειακών εγκαταστάσεων; Μια πρόσφατη αναφορά δείχνει πως η ανωμαλία των τιμών μεταβολής θερμοκρασίας είναι δεδομένη. Στη δεκαετία του 60’ λιγότερο από 1% τη Γης επηρεαζόταν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τώρα το ποσοστό ξεπέρασε το 10%.

Μια άλλη έρευνα για την υπερθέρμανση που σημειώθηκε τα τελευταία 35 χρόνια, δηλώνει πως οι κυκλώνες και οι τυφώνες είναι ξεκάθαρα προϊόν της. Το 2003 ο καύσωνας στην Ευρώπη είναι βέβαιο πως οφείλεται για 70.000 θανάτους και ενώ, εκείνη τη χρονιά η θερμοκρασία είχε υπερβεί τα καλοκαιρινά της μέγιστα κατά μόλις 2,3°C, οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο στις μεγάλες πόλεις ήταν κατά 10°C υψηλότερη από το φυσιολογικό. Πλέον πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν κάθε χρονιά συγκεκριμένα φαινόμενα με συγκεκριμένες συνέπειες.

Για παράδειγμα το Τόκυο και η Νέα Υόρκη, κινδυνεύουν από κυκλώνες, ενώ το Νέο Δελχί και το Μεξικό από πλημμύρες. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C από την προ-βιομηχανική εποχή σημαίνει ότι φαινόμενα που κανονικά συμβαίνουν μια φορά στα 20 χρόνια, πλέον θα συμβαίνουν μια φορά κάθε δυο χρόνια και μέχρι το 2040, κάθε δεύτερο καλοκαίρι θα είναι τουλάχιστον τόσο θερμό όσο το φονικό καλοκαίρι του 2003.

Διαφήμιση