Αρχική Θεραπείες Αποκαλύφθηκε η εσωτερική δομή του HIV. Βρέθηκαν τα “super”-αντισώματα;

Αποκαλύφθηκε η εσωτερική δομή του HIV. Βρέθηκαν τα “super”-αντισώματα;

0
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν την περίπλοκη δομή του εσωτερικού κελύφους πρωτεΐνης του ιού HIV, καθώς και πως αλληλεπιδρούν όλα τα στοιχεία του κελύφους ή καλύτερα του καψιδίου του ιού σε ατομικό επίπεδο. Παράλληλα, χαρτογραφήθηκαν οι διαδικασίες της μάχης μεταξύ του ιού και των ανθρώπινων λευκοκυττάρων σε πολλαπλά στάδια. Θα αποτελέσουν τα βήματα για την παραγωγή εμβολίου “super”-αντισωμάτων;

Οι αναφορές δημοσιεύτηκαν στην Nature, International weekly journal of science. Οι ερευνητές εξήγησαν πως μέχρι σήμερα, η ακριβής εξωτερική δομή διέφευγε, εξαιτίας και του μεγάλου μεγέθους του καψιδίου, αλλά και του ακανόνιστου μεγέθους του. Ήταν γνωστό ότι το καψίδιο που βρίσκεται στην ακριβώς εσωτερική πλευρά της εξωτερικής μεμβράνης του ιού, ήταν σχετικά κωνοειδές, αποτελούμενο από μονάδες πρωτεϊνών σε σχηματισμό πλέγματος, αλλά εξαιτίας τους μεγέθους, του ακανόνιστου και της ανομοιομορφίας, οι μέχρι τώρα τεχνικές αποκωδικοποίησης της δομής, ήταν αναποτελεσματικές.

Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές απεικόνισης και έναν υπερυπολογιστή για να υπολογίσει πως οι 1.300 πρωτεΐνες οι οποίες συνθέτουν το κωνοειδές καψίδιο ταιριάζουν μεταξύ τους. Η διαδικασία αποκάλυψε τις κρίσιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μορίων στα σημεία που είναι υπεύθυνα για την σύσταση και σταθερότητα του ιού.

                   Η δομή του πλέγματος

Αυτά τα εν δυνάμει τρωτά σημεία στο προστατευτικό περίβλημα του ιού, είναι εκείνα που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι ερευνητές, προκειμένου να παράγουν φάρμακα που προσβάλλουν την αντίσταση του ιού. Ο υπεύθυνος της έρευνας, Dr Peijun Zhang, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη δομική βιολογία, στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburg είπε πως γνωρίζοντας τη δομή, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού το εσωτερικό καψίδιο πρωτεϊνών οφείλεται για την αντιγραφή και άρα τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γνωρίζοντας τη δομή λοιπόν, θα οδηγηθούμε σε φάρμακα που αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν τη λοίμωξη.

Αναλυτικότερα, το καψίδιο πρέπει να παραμείνει ακέραιο, ώστε να προστατεύσει τον ιό και να μπορέσει να εισχωρήσει στο ανθρώπινο κύτταρο. Μόλις βρεθεί μέσα, διαλύεται προκειμένου να απελευθερώσει το περιεχόμενό του που οδηγεί στην αντιγραφή, πολλαπλασιασμό του ιού. Αναπτύσσοντας φάρμακα που προκαλούν τη δυσλειτουργία του καψιδίου, εμποδίζοντας την σύσταση και διάλυσή του μπορεί να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί. Το γεγονός ότι ο ιός HIV μεταλλάσσεται ισχυροποιούσε την αντίστασή του απέναντι σε φάρμακα και οι μέχρι τώρα θεραπείες απλά στόχευαν συγκεκριμένα ένζυμα.

Αναφορικά με το τελευταίο, ο Καθηγητής SimonLovell, του Πανεπιστημίου του Manchester, δήλωσε πως όχι μόνο οι ερευνητές πέτυχαν κάτι πολύ δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα τα ευρήματα τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί καθώς ο ιός μεταλλασσόταν αποκτώντας αντοχή κατευθείαν στη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου, αναγκάζονταν να χορηγούν ένα κοκτέιλ φαρμάκων, ενώ τώρα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέας τάξης φαρμάκων, ανεξάρτητων από τα υπάρχοντα.

Παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις, μια άλλη αμερικανική δημοσίευση στο τεύχος 496 του Nature, στις 3 Απριλίου, ανακοινώνει με ποιον τρόπο σκέφτονται οι ερευνητές να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο με «σούπερ» αντισώματα, τα οποία μπορούν να επιτεθούν στον ιό του HIV, και τα οποία παρατηρήθηκαν σε ασθενείς, αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την τάση να τα δημιουργεί, όταν πια το σώμα χάνει τη μάχη επειδή ο ιός έχει εξαπλωθεί σε σημεία που δεν επιτρέπουν την επιβίωση του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν έναν αφρικανό ασθενή, 4 μόλις εβδομάδες από τη στιγμή που μολύνθηκε – όπου στην περίπτωσή του νόσησε αμέσως- και καθ’όλη τη διάρκεια παραγωγής αντισωμάτων που επιτίθονταν στον HIV, ο HIV μεταλλασσόταν κερδίζοντας τη μάχη, ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργούσε νέα αντισώματα κι ο HIV μεταλλασσόταν ξανά και επιβίωνε. Διαδικασία που συνεχιζόταν για καιρό, καθ΄ όλη τη διάρκεια που οι ερευνητές κατέγραφαν τα αντισώματα και τις μεταλλάξεις. Ο ιός παρουσιάζεται ως άτρωτος επειδή μεταλλάσσεται ταχύτατα. Ωστόσο, είναι κάποια στοιχεία του που αδυνατεί να μεταλλάξει, καθώς αν συνέβαινε, δε θα μπορούσε πλέον να επιτελέσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή να επιτεθεί. Εκεί, υποστηρίζουν οι επιστήμονες ότι εντοπίζεται η «αχίλλειος πτέρνα» του και τα αντισώματα έχουν ελπίδα να υπερνικήσουν της μάχης. Κάτι τέτοιο όμως, εάν επιβιώσει ένας ασθενής, ώστε να φτάσει σε αυτό το προχωρημένο επίπεδο «μάχης», αφενός δεν παρουσιάζεται αναγκαία σε όλους, παρά στο 20% των φορέων που νοσούν, αφετέρου έχει ήδη εξασθενήσει με αποτέλεσμα το αναπόφευκτο.

Εφόσον όμως αυτή η διαδικασία έχει καταγραφεί, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να αναπαραγάγουν όλα τα βήματα της εξέλιξης των αντισωμάτων, φτάνοντας στο σημείο που γίνονται επιτέλους αποτελεσματικά και θα επιχειρήσουν να τα αναπαραγάγουν, ενδεχομένως σε μαζικά εμβόλια. Φυσικά αυτός είναι ο ύψιστος στόχος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν να βρουν και άλλα τρωτά σημεία του ιού, ώστε τα “super”-αντισώματα να καταπολεμούν τον ιό σε πολλαπλά επίπεδα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here