Αρχική Καινοτομία “Πράσινα” αρχιτεκτονικά θαύματα…

“Πράσινα” αρχιτεκτονικά θαύματα…

0
Διαφήμιση

Όλο και περισσότερες χώρες καταφεύγουν σε αρχιτεκτονικά κτίρια που στόχο έχουν να προστατέψουν το περιβάλλον. Τη στιγμή που τα δυσοίωνα μηνύματα για το περιβάλλον και για την καταπόνησή του όλο και πληθαίνουν, τα κτίρια αυτά στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι δεν γίνονται αρκετά. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Αλλά είναι μία αρχή…

 

Waugh Thistleton Residential Tower, Λονδίνο

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ένα κτίριο που μεριμνεί για το περιβάλλον. Ενεργειακά στηρίζεται στη χρήση αιολικών τουρμπινών. Συγκεκριμένα τέσσερις τουρμπίνες βρίσκονται στη μία πλευρά του πύργου, και θα μπορούν να παράγουν το 15% των συνολικών ενεργειακών του αναγκών.

The Hearst Tower, Νέα Υόρκη

Μια αρχιτεκτονική επανάσταση φέρνει «πράσινους» ουρανοξύστες στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Με ανακυκλούμενο νερό και έξυπνα ασανσέρ, ο νέος πύργος Χιρστ είναι το πιο οικολογικό κτίριο του κόσμου. O γυάλινος πύργος Χιρστ με τους 46 ορόφους, δυο βήματα από το Κολόμπους Σίρκους, είναι ένας ουρανοξύστης πιο επιβλητικός από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ ολοκλήρωσε την ανέγερση του πρώτου «κοσμήματος» του Μανχάταν του 21ου αιώνα: ο πύργος Χιρστ είναι ένα κράμα της παλιάς με τη νέα αρχιτεκτονική, με σκοπό τον σεβασμό στο περιβάλλον. Μόλις περάσει κάποιος την είσοδο, βρίσκεται μπροστά σε μια πυραμίδα που πάνω της κυλάει βρόχινο νερό το οποίο ανακυκλώνεται, δροσίζει το περιβάλλον και κατόπιν κατευθύνεται στους κήπους. Πάνω από την πυραμίδα βρίσκεται μια επιβλητική τοιχογραφία με τον ποταμό Χάντσον, γύρω από την οποία εκτείνεται ένα λόμπι με μεταβλητή γεωμετρία: κινητοί τοίχοι δημιουργούν χώρους κατάλληλους για πολλούς τύπους εκδηλώσεων και για διαφορετικό αριθμό ανθρώπων. Όλα αυτά με ανακυκλωμένα υλικά και στους 46 ορόφους του ουρανοξύστη, του οποίου οι εξωτερικοί γυάλινοι τοίχοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός εξοικονομώντας ενέργεια. Οι περισσότεροι από τους 2.500 εργαζομένους στον εκδοτικό όμιλο Χιρστ που στεγάζονται στον ουρανοξύστη, ζουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το φως: διευθυντές και αρχισυντάκτες έχουν θυσιάσει τον ιδιωτικό τους χώρο αποδεχόμενοι να εργάζονται σε γραφεία με διαφανείς τοίχους που επιτρέπουν σε κάθε εργαζόμενο να μπορεί να κοιτάζει από ψηλά κάθε γωνιά του Μανχάταν. Ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο ηλιακό και το ηλεκτρικό φως: ανάβει αυτόματα τα φώτα μόλις αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι. Σε αυτό το πρωτοποριακό κτίριο δεν υπάρχουν διακόπτες και τα ασανσέρ δεν διαθέτουν κουμπιά. Πριν μπει κάποιος στο ασανσέρ, πληκτρολογεί σε μια ψηφιακή οθόνη τον αριθμό του ορόφου στον οποίο θέλει να πάει και η οθόνη τού λέει ποιο ασανσέρ πρέπει να πάρει. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια και χρόνος.

The CIS Tower, Μάντσεστερ Αγγλίας

Θεωρείται ένα οικολογικό θαύμα. Ο πύργος CIS στο Μάντσεστερ, αποτελείται από 7.000 ηλιακά πάνελ και 24 αιολικές τουρμπίνες στην οροφή και παράγει το 10% των ενεργειακών του αναγκών. Οι τρεις από τις τέσσερις πλευρές του κτιρίου αποτελούνται από φωτοβολταϊκά κύτταρα. Αυτό επιτρέπει στο κτίριο να λούζεται από τις ηλιακές ακτίνες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας από την ανατολή ως τη δύση. Η μπροστινή πλευρά του αντικρίζει το νότο και τη «βλέπει» ο ήλιος. Η ανατολική και δυτική πλευρά δέχονται λιγότερο φως. Το κτίριο αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα της χρήσης ηλιακών συστοιχιών. Η ασφαλιστική εταιρεία CIS έχει επενδύσει περισσότερες από 4 εκατομμύρια στερλίνες για την ευόδωση αυτού του εγχειρήματος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βρετανία. Εάν και άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο ακολουθούσαν το παράδειγμα της CIS, ο κόσμος μας θα ήταν σίγουρα πιο «πράσινος». Τα 7.244 ηλιακά πάνελ του κτιρίου παράγουν αρκετή ενέργεια για να ηλεκτροδοτήσουν ένα σπίτι τριών δωματίων για 60 χρόνια. Η CIS χρησιμοποίησε αυτό το κτίριο για να δείξει ότι, όταν θέλουμε, όλα γίνονται. Αν και καλύπτεται μόνο το 10% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, η CIS έχει μετατρέψει αυτόν τον πύργο σε ένα από τα πιο πράσινα κτίρια της Βρετανίας. Το εγχείρημα δείχνει ακόμη ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας.

The Lighthouse Tower, Ντουμπάι

Το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο στο Ντουμπάι χρησιμοποιεί 4.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στη νότια πλευρά του κτιρίου όπως και τρεις αιολικές τουρμπίνες για να ανταποκριθούν στις ενεργειακές ανάγκες. Ο πύργος «Lighthouse» είναι ένας ψηλός ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο Ντουμπάι από την αρχιτεκτονική εταιρεία Atkins. Αποτελείται από 66 ορόφους και είναι ένα πράσινο κτίριο με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει κήπους, αλλά και τρεις μεγάλες αιολικές τουρμπίνες, στη νότια πλευρά του ουρανοξύστη για να μεγιστοποιούν την παροχή ενέργειας. Έχει ακόμη 4.000 ηλιακά πάνελ για τη δημιουργία επιπλέον ενέργειας. Ο πύργος περιορίζει τις ενεργειακές του ανάγκες κατά 65% και την κατανάλωση νερού κατά 40% σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο μη «πράσινο» κτίριο. Στο ισόγειο του κτιρίου ένας γυάλινος χώρος υποδοχής υποδέχεται τους επισκέπτες-φίλους του περιβάλλοντος και είναι κατάλληλα διαμορφωμένος.

Bank of America Tower, New York City

Σε μια άλλη νεοϋορκέζικη γειτονιά, στο Μπράιαντ Παρκ, βρίσκεται ο νέος ουρανοξύστης της Βank of Αmerica ένα κτίριο 55 ορόφων που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κουκ και Φοξ. Βέβαια, η χρήση μόνο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών ανέβασε το κόστος κατασκευής πάνω από τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Όμως αυτό δεν άλλαξε την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια καλή επένδυση, αφού στους Νεοϋορκέζους άρεσε πάντα να ζουν και να εργάζονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης στο Μανχάταν συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί το βρόχινο νερό και τα υγρά απόβλητα. Είναι το τρίτο υψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη και το όγδοο υψηλότερο στην Αμερική. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Cook+Fox Architects & Gensler με στόχο να είναι ένα από τα πιο οικολογικά κτίρια στον κόσμο. Αποτελείται από 54 ορόφους και έχει τρεις κυλιόμενες σκάλες και 53 ανελκυστήρες. Ο αέρας που εισέρχεται στο κτίριο τυγχάνει ειδικής επεξεργασίας. Ακόμη και ο αέρας, που εξέρχεται, καθαρίζεται. Το μονωτικό γυαλί μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνει τη διαφάνεια. Αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα δείχνουν πότε έχει εξαερισμό και πότε εντοπίζεται υψηλό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα στο κτίριο.

The Bahrain World Trade Center Towers, Μπαχρέιν

Οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μπαχρέιν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Βρίσκονται στην πρωτεύουσα Manama . Και οι δύο ουρανοξύστες είναι ψηλοί και έχουν 50 ορόφους ο καθένας. Τα κτίρια ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2008. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δύο ουρανοξύστες συνδυάζουν 3 ανεμογεννήτριες. Κάθε μία από αυτές έχει χωρητικότητα των 225 kW. Αυτό είναι το πρώτο κτίριο στον κόσμο με ενσωματωμένες ανεμογεννήτριες. Είναι τα δεύτερα υψηλότερα κτίρια στο Μπαχρέιν και έχουν λάβει πολλά βραβεία για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι αιολικές τουρμπίνες παρέχουν το 11-15% των συνολικών ενεργειακών αναγκών των πύργων και ισοδυναμούν με την παροχή ενέργειας σε 300 σπίτια για ένα χρόνο.

Διαφήμιση