Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Ιστορική ευρωπαϊκή συμφωνία για την αλιεία

Greenpeace: Ιστορική ευρωπαϊκή συμφωνία για την αλιεία

0
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργών Αλιείας και Ευρωβουλευτών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν στα βασικά σημεία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής εξασφαλίζοντας θετικά μέτρα για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής αλιείας.

Η συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών προβλέπει την υποχρέωση για τον τερματισμό της υπεραλίευσης έως το 2015 για τα περισσότερα ιχθυαποθέματα, και έως το 2020 σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η άμεση μείωση της αλιευτικής πίεσης μπορεί να «θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα των αλιευτικών στόλων». Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων, ωστόσο δεν περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη προθεσμία για να επιτευχθούν τα βιώσιμα επίπεδα.

Καίριο επίτευγμα της συμφωνίας, το γεγονός ότι πλέον απαιτείται από τις κυβερνήσεις να μειώσουν την υπερβολική αλιευτική ικανότητα των στόλων τους και να χρησιμοποιούν διαφανή περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια κατά τη χορήγηση πρόσβασης στα αλιευτικά πεδία και τις ποσοστώσεις. Επιπλέον, υιοθετήθηκαν μέτρα για τον τερματισμό της υπεραλίευσης των υδάτων των άλλων εθνών από τα σκάφη της ΕΕ καθώς επίσης και για τη μείωση των απορρίψεων.

«Για δεκαετίες στην Ευρώπη, η αλιεία χαρακτηρίζεται από την υπερεκμετάλλευση των ιχθυαποθεμάτων και τον παραγκωνισμό των μικρών παράκτιων ψαράδων από μια μειονότητα αισχροκερδών “βαρόνων” της αλιείας», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Για πρώτη φορά, η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της χαμηλής εντάσεως και βιώσιμης παράκτιας αλιείας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στην πρόσβαση σε αλιεύματα και αλιευτικά πεδία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι μια καλή είδηση. Tώρα είναι η σειρά του κ. Τσαυτάρη να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τους Έλληνες παράκτιους ψαράδες.», πρόσθεσε η Λάζου Dean.

Η ανάγκη για διαπραγμάτευση και συμβιβασμό γεννήθηκε από το σαφές χάσμα που υπήρξε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Υπουργών Αλιείας. Από τη μία πλευρά, η προοδευτική στάση των Ευρωβουλευτών και από την άλλη η διστακτική στάση ορισμένων χωρών, οι οποίες αντιστέκονταν στις μεταρρυθμίσεις. Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία δεν αποτελεί το τέλος της γραμμής για τη μεταρρύθμιση της αλιείας της ΕΕ. Χρειάζεται να εγκριθεί από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (COREPER), ενώ εκκρεμούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Επίσης, το νέο πλαίσιο για τις κοινοτικές επιδοτήσεις της αλιείας δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Η Greenpeace καλεί τον Αθ. Τσαυτάρη, να ανακοινώσει τα μέτρα που θα πάρει για τη διασφάλιση μίας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την αλιεία και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας και των παράκτιων ψαράδων.

Διαφήμιση