Αρχική Ειδήσεις Ραδιενεργά γουρούνια… κληρονομιά του Τσερνομπίλ

Ραδιενεργά γουρούνια… κληρονομιά του Τσερνομπίλ

0
Διαφήμιση

Ενώ στη Φουκουσίμα θρηνούν, παγωμένοι ακόμη από το φάντασμα του πυρηνικού ολέθρου που χτύπησε τη χώρα πριν από 2 χρόνια, στη βορειοδυτική Ιταλία μια ανατριχιαστική ανακάλυψη υπενθυμίζει ότι τα πυρηνικά δυστυχήματα αφήνουν βαριά και μακραίωνη κληρονομιά.

Ιταλοί κυνηγοί σκότωσαν 27 αγριογούρουνα τα οποία αποδείχτηκαν… ραδιενεργά.

 

Στα σπλάχνα των ζώων αυτών βρέθηκε ποσότητα ραδιενεργού κεσίου 137 η οποία ήταν 10 φορές υψηλότερη από τα ασφαλή όρια που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ραδιενεργά αγριογούρουνα είναι κληροδότημα του Τσερνομπίλ.

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αγριογούρουνα- τα οποία τρέφονται και με ρίζες δέντρων- απορρόφησαν ραδιενέργεια που βρίσκεται στο υπόστρωμα του εδάφους, από την εποχή του ατυχήματος του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το 1986.

Ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρενάτο Μπαλντούτσι, ανέλυσε το όλο θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση με την ομάδα χημικών αναλύσεων των καραμπινιέρων, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν προκύπτει να υφίσταται κάποιος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Ομάδες ειδικών θα προσπαθήσουν να λύσουν το “μυστήριο του κεσίου”, όπως ονομάσθηκε, με δειγματοληψίες νερού και εδάφους της Βαλσέζια, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Σε προσεκτικές εργαστηριακές αναλύσεις πρόκειται να υποβληθούν και προϊόντα όπως το γάλα, τυρί, φρούτα του δάσους και μανιτάρια.

Παράλληλα, θα διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση των αγριογούρουνων που βρίσκονται σε όλη την οροσειρά των Άλπεων, διότι, όπως τονίζεται, είναι πιθανό, το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο να μην περιορίζεται μόνον στην βορειοδυτική Ιταλία.

Στα είδη της πανίδας που πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις για μέτρηση ραδιενέργειας, συμπεριλαμβάνονται, τέλος, κουνέλια, λαγοί και ζαρκάδια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκινγκ
Επόμενο άρθροΣκουπίδια στην Κομοτηνή VS Μαθητές εν δράση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ